Ανάκαμψη στην αγορά εργασίας, στη ζήτηση και την κατανάλωση αλλά και στην κινητικότητα καταγράφει ο εβδομαδιαίος δείκτης του Τμήματος Ερευνών του e-learning του ΕΚΠΑ, παρά το γεγονός ότι οι εξελίξεις στο θέμα της πανδημίας δεν ακολουθούν την ίδια τάση.

«Ήδη, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε παρατηρήσει βελτίωση του οικονομικού κλίματος αλλά επιδείνωση του δείκτη ανάκαμψης. Όμως ενώ το υγειονομικό κλίμα δεν βελτιώνεται, παρατηρείται ανάκαμψη στην αγορά εργασίας, στη ζήτηση / κατανάλωση και στην κινητικότητα. Ο δείκτης ανάκαμψης από τις 64,8 μονάδες στις οποίες βρισκόταν την εβδομάδα έως τις 4 Απριλίου, έφτασε τις 67,7 μονάδες την εβδομάδα έως 11 Απριλίου και τις 71,6 μονάδες την εβδομάδα έως τις 18 Απριλίου 2021» αναφέρουν στην ανάλυσή τους για τον ΟΤ, οι ερευνητές από το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης e-learning του ΕΚΠΑ, με τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις,

Η βελτίωση, προφανώς, οφείλεται στην απομείωση του δείκτη αυστηρότητας των μέτρων αποστασιοποίησης, στην πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος και στις θετικές προσδοκίες.

Όμως, στην Ευρωζώνη, παρατηρείται μικρή μείωση για την εβδομάδα  έως 4 Απριλίου.

«Στην Ευρωζώνη (της οποίας τα στοιχεία προέρχονται από την Oxford Economics και παρουσιάζουν μια μικρή χρονική καθυστέρηση), παρατηρείται μια μικρή μείωση την εβδομάδα έως την 4η Απριλίου, στις 73,8 μονάδες σε σχέση με τις 74,0 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας. Η μικρή αυτή μείωση παρατηρείται κυρίως λόγω της παραγωγής/βιομηχανίας και λόγω της αγοράς εργασίας», αναφέρουν, στην ανάλυση τους για τον ΟΤ, οι ερευνητές.

* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ. Π.Χ. Κωστή και Δρ. Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις.

Η μεθοδολογία εδώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia