Έναν μήνα προθεσμία για την αποδοχή ή όχι, της προσωρινής ή οριστικής σύνταξης, την οποία εξέδωσαν οι δικηγόροι ή οι λογιστές, θα έχει ο ΕΦΚΑ, μετά την ισχύ του νέου συστήματος για τις εκκρεμείς συντάξεις που εισαγάγει το υπουργείο Εργασίας με στόχο την αποσυμφόρηση των καθυστερούμενων συντάξεων που ξεπερνούν τις 300.000 κύριες και επικουρικές. Μετά την έλευση του διαστήματος αυτού, η απονομή της σύνταξης θα προχωρεί κανονικά.

«Εντός της συγκεκριμένης προθεσμίας ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να απαντήσει κατά πόσο συμφωνεί ή όχι, με την σύνταξη που εξέδωσαν δικηγόροι ή λογιστές», σημειώνει ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης.Εφόσον δεν απαντήσει «αυτομάτως θα ισχύει η εκδοθείσα σύνταξη», προσθέτει.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η τελική απόφαση έκδοσης της σύνταξης θα φέρει την ένδειξη του ΕΦΚΑ, ο οποίος θα φέρει την τελική ευθύνη και θα εγγυάται την όλη διαδικασία.

Δικλίδες ασφαλείας

Ταυτοχρόνως, το υπουργείο Εργασίας έχει προβλέψει δικλίδες για τις περιπτώσεις λανθασμένων υπολογισμών ή ενστάσεων γύρω από την τελική απόφαση συνταξιοδότησης.

Εφόσον υπάρχουν διαφορές, ο συνταξιούχος θα μπορεί να προσφεύγει στις διαδικασίες ενστάσεων που προβλέπονται στον ΕΦΚΑ. Το ταμείο θα παραμένει ο τελικός υπεύθυνος και υπόλογος για το «καλώς έχειν» και την εφαρμογή της νομοθεσίας γύρω από την σύνταξη.

Πέραν των – τυχόν – ενστάσεων του συνταξιοδοτούμενου, ο ΕΦΚΑ θα πραγματοποιεί δειγματολογικό έλεγχο, σε τυχαίο ποσοστό 5% των συντάξεων που εκδίδουν δικηγόροι και λογιστές, προκειμένου να εξετάσει κατά πόσο υπάρχουν «ηθελημένα ή όχι» λάθη. Όπου διαπιστωθεί αμέλεια ή δόλος θα εφαρμόζονται οι διαδικασίες διόρθωσης των συντάξεων, αλλά και αυστηρές κυρώσεις στους υπεύθυνους.

Επίσης ο κ. Χατζηδάκης διευκρινίζει ότι το κόστος για την έκδοση των συντάξεων από δικηγόρους και λογιστές, θα επιβαρύνει αποκλειστικά τον ΕΦΚΑ και όχι τους υποψηφίους συνταξιούχους.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως με πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Εργασίας η οποία ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για τον  «Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων» επιχειρείται η επίλυση του χρόνιου προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων

Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα  επεξεργασίας του φακέλου του ασφαλισμένου – η σύνταξη του οποίου εκκρεμεί –  από  πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές. Οι  δικηγόροι (μέλη των δικηγορικών συλλόγων της χώρας με τριετή δικηγορία) και τα μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου λογιστές-φοροτεχνικοί Α’ τάξης, αφού παρακολουθήσουν σεμινάριο επιμόρφωσης και πιστοποιηθούν από τους οικείους επαγγελματικούς συλλόγους τους θα μπορούν να συμμετέχουν σε διάφορα στάδια της διαδικασίας απονομής σύνταξης.

Τα βήματα

Οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες θα εκδίδουν συντάξεις ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

Πρώτον, διαπιστώνουν τον χρόνο ασφάλισης (σε έναν ή περισσότερους φορείς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης) και εκδίδουν σχετική βεβαίωση.

Δεύτερον, διαπιστώνουν την ύπαρξη ή μη φειλομένων εισφορών του αυτοαπασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία και εκδίδουν σχετική βεβαίωση ή υποβάλλουν αίτηση για ρύθμιση.

Τρίτον, υπολογίζουν το οφειλόμενο ποσό για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου και εκδίδουν σχετική βεβαίωση.

Τέταρτον, εκδίδουν προσυνταξιοδοτική βεβαίωση.

Πέμπτον, συντάσσουν σχέδιο πράξης διακανονισμού οφειλών.

Έκτον, εκδίδουν σχέδιο απόφασης προσωρινής σύνταξης, καθώς και οριστικής κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά