Η χθεσινή δήλωση του κ. Θ. Σκυλακάκη, αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, ότι η «διασωλήνωση» των επιχειρήσεων του εμπορίου σύντομα θα σταματήσει ξεσήκωσε την αντίδραση των μελών του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, που σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως αν δεν υπάρξει ένα στοχευμένο πλαίσιο στήριξης ειδικά το πρώτο δύσκολο διάστημα όλα τα έως τώρα προγράμματα θα χαθούν.

Αναλυτικά, το δελτίο τύπου του ΕΣΠ αναφέρει τα εξής:

Με έκπληξη ακούσαμε την χθεσινή δημόσια δήλωση του Αν. Υπουργού Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη, όπου περιέγραψε την πρόθεση της κυβέρνησης να σταματήσει ουσιαστικά απότομα την διασωλήνωση των επιχειρήσεων του εμπορίου.

Σαν να μην έχει υπάρξει τους προηγούμενους δεκατέσσερις μήνες απώλεια σχεδόν διακοσίων ημερών, σαν να έχει υπάρξει επιστροφή στην προ διετίας κανονικότητα στην υγεία και την οικονομία, προαναγγέλθηκε:

✓ ότι δεν θα υπάρξει όγδοος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής

✓ δεν θα υπάρξει βοήθεια το επόμενο διάστημα στα ενοίκια και στις αναστολές προσωπικού

✓ ενώ δεν προβλέπεται πρόγραμμα επανεκκίνησης για τις επιχειρήσεις, εκτός από αυτές της εστίασης και τουρισμού.

Εντύπωση προκαλεί ακόμα η περιγραφή των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού και του προγράμματος παγίων, που αφήνει εκτός την συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών επιχειρήσεων.

Μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση πως υπάρχει κάποιος που ειλικρινά πιστεύει, πως είναι δυνατόν να πληρωθούν όλες αυτές οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις, τα μηνιαία έξοδα που στηρίζονται στα δεδομένα του 2019, το βουνό των επιταγών που έχει μαζευτεί, το επόμενο τρίμηνο και αφορά τρέχων και παλαιότερο αδιάθετο εμπόρευμα, χωρίς κάποια βοήθεια. Ακόμη και σε κανονικές συνθήκες θα ήταν αδύνατο να εξυπηρετηθούν, πολύ περισσότερο όμως τώρα, που η αγορά κυριολεκτικά υπολειτουργεί με την πλειοψηφία των μικρότερων και μεσαίων επιχειρήσεων, να δίνει τον ύστατο αγώνα επιβίωσης.

Όλα τα έως τώρα προγράμματα κυριολεκτικά θα χαθούν, αν αυτή τη κρίσιμη στιγμή της απόπειρας επανεκκίνησης, δεν υπάρξει ένα στοχευμένο πλαίσιο στήριξης ειδικά το πρώτο δύσκολο διάστημα. Θα χαθούν χιλιάδες νοικοκυρεμένες επιχειρήσεις όταν ξαφνικά θα αντιμετωπίσουν ένα βουνό οφειλών. Δεν λύνονται τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας με μειώσεις φόρων, που σωστά γίνονται για την προσέλκυση επενδύσεων.

Όμως, δεν αφορούν αυτή τη στιγμή την συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών επιχειρήσεων που την περασμένη χρονιά κατέγραψαν ζημιές. Δεν αντιμετωπίζεται μόνο με την μετάθεση των έως τώρα ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, έως το τέλος του χρόνου.

Απαιτείται άμεση βοήθεια επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου, λόγω του αδιάθετου εμπορεύματος των προηγούμενων περιόδων, ώστε να μπορέσει να σταθεί όρθιο και να φτάσει στο φθινόπωρο. Έτσι, θα δοθεί ανάσα και στο χονδρικό εμπόριο που έχει μείνει ουσιαστικά εκτός από οποιαδήποτε βοήθεια και αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας από την σωστή μετακύλιση των επιταγών.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι του εμπορίου έχουν αποδείξει στην ιστορική τους διαδρομή, την ποιότητα, την ανθεκτικότητα τους και την συνεισφορά τους, στην ελληνική οικονομία. Την περίοδο αυτή όμως δεν πρέπει να ξεχνά κανείς πως με κρατική εντολή παρέμειναν κλειστές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία