Εξαιρετικά χαμηλές είναι οι πιθανότητες να κολλήσετε COVID-19 αφότου κάνετε όλες τις δόσεις του εμβολίου.

Ωστόσο, οι πιθανότητες να κολλήσετε COVID-19 μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης των εμβολίων Pfizer ή Moderna είναι λίγο υψηλότερες. Εάν όντως συμβεί κάτι τέτοιο, ο Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την πανδημία συμβουλεύει να κάνετε τη δεύτερη δόση μόνο αφότου αναρρώσετε.

Όπως αναφέρει το iatropedia.gr, οι δεύτερες δόσεις της Pfizer και της Moderna πρέπει να διαχωρίζονται: η δεύτερη δόση πρέπει να χορηγηθεί 21 ημέρες (Pfizer) ή 28 ημέρες (Moderna) μετά την πρώτη. Τι γίνεται όμως αν αρρωστήσετε στο διάστημα μεταξύ αυτών των δόσεων; Σύμφωνα με τον δρ. Fauci, ίσως χρειαστεί να τροποποιήσετε το πρόγραμμά σας.

Στις 22 Απριλίου, ο δρ. Fauci απάντησε μέσω Twitter σε διάφορες ερωτήσεις. «Εάν ένα άτομο έχει COVID αλλά έχει ήδη κάνει το πρώτο εμβόλιο (Pfizer), μπορεί να τηρήσει το προγραμματισμένο του ραντεβού για τη δεύτερη δόση;» ρώτησε κάποιος. Ο δρ. Fauci συμβούλεψε ότι «αυτό το άτομο πρέπει να περιμένει έως ότου αναρρώσει από την ασθένεια και πληροί τα κριτήρια για τη διακοπή της απομόνωσης. Μόνο τότε πρέπει να κάνει τη 2η δόση του εμβολίου».

Ακόμα κι αν αισθάνεστε καλύτερα, θα πρέπει να περιμένετε έως ότου τελειώσει η περίοδος απομόνωσης. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), το πότε μπορείτε να βγείτε από την καραντίνα εξαρτάται από τα εξής:

-Εάν έχετε συμπτώματα, μπορείτε να τερματίσετε την απομόνωση 10 ημέρες μετά την πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων σας, μετά από τουλάχιστον μία μέρα χωρίς πυρετό και όταν τα όποια άλλα συμπτώματα βελτιώνονται.

-Εάν έχετε COVID-19 αλλά δεν εμφανίζετε συμπτώματα, μπορείτε να τερματίσετε την απομόνωση αφότου περάσουν 10 ημέρες από την ημερομηνία που βρεθήκατε θετικοί στο σχετικό τεστ.
Μόλις πληροίτε αυτές τις προϋποθέσεις και μπορείτε να τερματίσετε την απομόνωση, μπορείτε επίσης να προχωρήσετε και να κάνετε τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Αν και οι δεύτερες δόσεις των εμβολίων Pfizer και Moderna κατά κανόνα απέχουν τρεις και τέσσερις εβδομάδες αντίστοιχα, το CDC λέει ότι η δεύτερη δόση αυτών των εμβολίων μπορεί να χορηγηθεί με ασφάλεια έως και 42 ημέρες μετά την πρώτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News