Την έγκριση του για τη δημιουργία δύο νέων παραγωγικών μονάδων εμβολίων των Pfizer/BioNtech και της Moderna ενέκρινε ο αρμόδιος Ευρωπαϊκός Οργανισμών Φαρμάκων (ΕΜΑ), ενισχύοντας τις ελπίδες πως η Ευρώπη θα πετύχει υψηλότερους ρυθμούς στο εμβολιαστικό της πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, ο ΕΜΑ ενέκρινε την έναρξη της λειτουργίας μιας νέας μονάδας της αμερικανο-γερμανικής κοινοπραξίας στην πόλη Πουρς του Βελγίου. Μάλιστα στην ανακοίνωση του ο ευρωπαϊκός οργανισμός επεσήμανε πως η απόφαση του θα έχει «σημαντική επίδραση στην τροφοδοσία του Comirnaty, του εμβολίου κατά του covid-19 που ανέπτυξαν οι Pfizer/BioNtech στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Παράλληλα, ο ΕΜΑ έδωσε το «πράσινο φως» για τη λειτουργία μιας νέας γραμμής παραγωγής στο εργοστάσιο που ήδη παράγει εμβόλια της αμερικανικής Moderna. στην Ισπανία.

Η αύξηση της δυνατότητας παραγωγής εμβολίων επί ευρωπαϊκού εδάφους  θεωρείται κομβικό σημείο για την επιτάχυνση του εφοδιασμού των κρατών μελών και άρα τη συνολική αύξηση των εμβολιαστικών ρυθμών σε όλη την Ε.Ε.

Θυμίζουμε, εξάλλου, πως νωρίτερα η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει άλλες 1,8 δισ. δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNtech, στο πλαίσιο της τρίτης συνεχόμενης σύμβασης που υπογράφει με την κοινοπραξία. Η ποσότητα αυτή επαρκεί για να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών του πληθυσμού της Ε.Ε. για το διάστημα 2021 έως 2023.

Ώθηση στο ρυθμό των εμβολιασμών θα δώσει, εξάλλου και η επανένταξη του εμβολίου της αμερικανικής Johnson & Johnson στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μετά την χθεσινή θετική γνωμοδότηση του ΕΜΑ. Η αρμόδια επιτροπή του οργανισμού, αφού αξιολόγησε τα στοιχεία αναφορικά με τον κίνδυνο θρομβοεμβολής σε συνδυασμό με θρομβοπενία από το συγκεκριμένο σκεύασμα, έκρινε πως τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή