Αύριο Μ. Τρίτη αναμένεται να στείλει η Ελλάδα στην Κομισιόν το τελικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», αυτήν την ώρα το σχέδιο έχει τεθεί επί τάπητος του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Εφόσον δοθεί το «πράσινο φως», όπως αναμένεται, το κείμενο των 2.000 σελίδων θα σταλεί αύριο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από εκεί και πέρα, θα χρειαστούν σχεδόν 2 μήνες, ούτως ώστε να δώσουν την έγκρισή τους οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Κομισιόν, όποιου κράτους-μέλους το σχέδιο εγκριθεί πρώτο, θα λάβει και την προκαταβολή 13% που του αναλογεί. Για την Ελλάδα το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 4,1 δισ. ευρώ. Έτσι, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση καταθέσει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης αύριο 27 Απριλίου, η Κομισιόν έχει περιθώριο 2 μήνες, έως τις 27 Ιουνίου, για να δώσει την τελική της έγκριση.

Από εκεί και πέρα, χρειάζεται 1 μήνας για δοθεί και η σχετική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ήτοι 27 Ιουλίου. Εάν τηρηθούν δηλαδή τα χρονοδιαγράμματα, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει την προκαταβολή το νωρίτερο στα τέλη Ιουλίου.

Με βάση τον προγραμματισμό που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάθε χρόνο θα δανείζεται περίπου 150 δισ. ευρώ. Οι εκδόσεις θα αφορούν ομόλογα (μερικά θα είναι πράσινα) διάρκειας από 3 έως 30 έτη  καθώς και έντοκα γραμμάτια.

Κάθε έτος θα καθορίζεται το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει να αντληθούν από τις αγορές και κάθε εξάμηνο θα προχωρά σε επικαιροποίηση των βασικών παραμέτρων του σχεδίου χρηματοδότησης. Υπενθυμίζεται ότι όλα τα δάνεια θα πρέπει να αποπληρωθούν έως το 2058.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία