Μαθαίνω και δεν έχω κανένα λόγο να μην  το μοιραστώ μαζί σας ότι ο όμιλος της QUEST δεν μιλάει μόνον με τους Ιταλούς (NEXI) για το μέλλον της θυγατρικής της CARDLINK που ελέγχει το μεγαλύτερο δίκτυο πληρωμών στη χώρα μας.

Οι συνομιλητές του ομίλου του πρώην προέδρου του ΣΕΒ Θόδωρου Φέσσα είναι ισχυροί οργανισμοί χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό γιατί η εκτίμηση που υπάρχει στη διοίκηση της QUEST είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα φάση συγκέντρωσης προκειμένου να διαμορφωθούν ακόμη μεγαλύτεροι και περισσότερο ισχυροί οργανισμοί που να διαθέτουν άνεση στην προσέλκυση νέων κεφαλαίων.

Η CARDLINK φαίνεται ότι θα είναι από τους κερδισμένους του «ανοίγματος» της αγοράς καθώς ένα σημαντικό κομμάτι των πελατών – συνεργατών του δικτύου της βρίσκονται στην εστίαση και στον τουρισμό (ξενοδοχεία). Οι επιπτώσεις από το «κλείσιμο»  (lockdown)  είναι φανερές στα αποτελέσματα του 2020. Όπως διαβάζω σχετικά στα επίσημα δημοσιοποιημένα στοιχεία του Ομίλου QUEST, «κατά το 2020 σημειώθηκε αύξηση στις πωλήσεις (3,6%) αλλά μείωση στην προ φόρων κερδοφορία (-28,2%), που οφείλεται κυρίως στην ανανέωση της συμφωνίας με τις συνεργαζόμενες τράπεζες, η οποία προβλέπει εκπτώσεις τζίρου για τα έτη 2018 – 2020 και μειωμένες τιμές στη νέα πενταετή διάρκειά της (2020 – 2024) καθώς και στην επίδραση του lockdown».

———————————–

Πράσινα ομόλογα- πράσινες χρηματοδοτήσεις- πράσινα έργα. Δεν ξέρω αν συγκρατήσατε μια πρόσφατη τοποθέτηση του Βασίλη Καραμούζη -γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εθνικής Τράπεζας- για το πού θα πάνε τα κεφάλαια από τα πράσινα ομόλογα. Αν δεν το συγκρατήσετε, καλό είναι να γνωρίζετε ότι θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση έργων πράσινης οικονομίας.  Ειδικότερα, έμφαση θα δοθεί στη χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ, όπως αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά πάρκα και μικρά υδροηλεκτρικά έργα, ενώ στο εγγύς μέλλον θα χρηματοδοτηθούν έργα πράσινης και βιώσιμης κινητικότητας, όπως π.χ. δημιουργία σταθμών φόρτισης για ηλεκτροκίνητα οχήματα, δράσεις βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας σε κτίρια και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αλλά και έργα κυκλικής οικονομίας, όπως μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, εργοστάσια ανακύκλωσης υλικών, κλπ.

———————————-

Ας μου επιτραπεί και μια σκέψη παραπάνω σε ένα επίκαιρο θέμα. Αν η συγκέντρωση 1,38 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, με τη γνωστή υπερκάλυψη, δεν συνιστά απόδειξη εμπιστοσύνης των αγορών για την Ελλάδα, τότε τί αποτελεί; Το ίδιο ισχύει και με το ομόλογο του Μυτιληναίου, πιο πριν της ΔΕΗ κλπ, κλπ.

Τη διαπίστωση αυτή ενισχύει και η ποιοτική ανάλυση αυτών των καλύψεων. Δηλαδή, το ποιοι συμμετείχαν. Μέχρι και το Νορβηγικό κρατικό συνταξιοδοτικό fund, που συνήθως κάνει τις πιο συντηρητικές επιλογές.

Βλέπουν πάρτι στην αγορά από το προσεχές φθινόπωρο ή κάτι άλλο;

———————————-

Κρατήστε μια σημείωση: Χρηματιστήριο και Ταμείο Ανάκαμψης.  Τα δάνεια του Ταμείου – ειδικά εκείνα που θα κατευθυνθούν σε μεγέθυνση μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων για ισχυρές βιώσιμες επιχειρήσεις – αλλά και η διαμόρφωση ισχυρών επιχειρηματικών πόλων που θα έχουν σχέση με την ανάπτυξη των ΑΠΕ, την επέκταση των ΣΔΙΤ. Βεβαίως, στη νέα πραγματικότητα της αγοράς ας μην ξεχάσουμε και την  συμβολή ΤΑΙΠΕΔ και Υπερταμείου. Για παράδειγμα, οι διαγωνισμοί του ΤΑΙΠΕΔ θα οδηγήσουν σε αύξηση του αριθμού των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Οργανισμών Λιμένων.

———————————-

Οι εντυπωσιακά καλύτερες αποτιμήσεις στην ελληνική αγορά συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια φαίνεται να μέτρησαν ιδιαίτερα στην απόφαση των μετόχων της VIOHALCO να προχωρήσουν τώρα τη διάθεση – μέσω βιβλίου προσφορών αποκλειστικά και μόνο απευθυνόμενο σε θεσμικούς επενδυτές έως και 25.000.000 υφιστάμενων μετοχών της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε. Οι μετοχές  αντιστοιχούν συνολικά σε ποσοστό έως 6,66% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου έως και 7,29% του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει η VIOHALCO.

Η VIOHALCO, με έδρα στο Βέλγιο, είναι εταιρία συμμετοχών (holding) σε διάφορες κορυφαίες εταιρίες μεταποίησης μετάλλων στην Ευρώπη. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Euronext Βρυξελλών (VIO) και στο Χρηματιστήριο Αθηνών (BIO).

Οι θυγατρικές της Viohalco ειδικεύονται στην παραγωγή προϊόντων αλουμινίου, χαλκού, καλωδίων, χάλυβα και σωλήνων χάλυβα και είναι προσηλωμένες στη βιώσιμη ανάπτυξη ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων και λύσεων προστιθέμενης αξίας για τη δημιουργία μιας δυναμικής παγκόσμιας βάσης πελατών.

Με παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ρωσία, Βόρεια Μακεδονία, Τουρκία, Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι εταιρίες της VIOHALCO έχουν, συγκεντρωτικά, ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 3,85 δισ. ευρώ.

Το χαρτοφυλάκιο του παραγωγικού ομίλου που ανήκει στα συμφέροντα της οικογένειας Στασινόπουλου, περιλαμβάνει επίσης έναν αποκλειστικό κλάδο έρευνας, ανάπτυξης, καινοτομίας και τεχνολογίας. Επιπλέον, η ίδια η VIOHALCO και οι θυγατρικές εταιρίες της κατέχουν σημαντική ακίνητη περιουσία, κυρίως στην Ελλάδα, που παράγουν επιπλέον έσοδα μέσω της εμπορικής αξιοποίησής τους.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories