Αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι του Κινγκντάο στην Κίτρινη Θάλασσα ήταν το δεξαμενόπλοιο A – Symphony της εταιρείας NGM Energy συμφερόντων του Έλληνα εφοπλιστή Νικολάου Μουνδρέα, όταν προσέκρουσε πάνω του το bulk carrier Sea Justice.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Goodwood Ship Management, manager του A Symphony με έδρα την Σιγκαπούρη.

Η Υπηρεσία Ναυτικής Ασφάλειας της Κίνας Shandong  ανακοίνωσε ότι από την σύγκρουση το πλοίο καταστράφηκε με αποτέλεσμα μέρος του πετρελαίου που μετέφερε να διαρρεύσει στη θάλασσα.

Ήδη έχει δημιουργηθεί μια ζώνη αποκλεισμού 10 ναυτικών μιλίων γύρω από το πλοίο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετέφερε περίπου 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.

Το πετρελαιοφόρο μήκους 272 μέτρων και πλάτους 46 μέτρων πωλήθηκε τον Μάιο του 2019 στους νέους ιδιοκτήτες Symphony Shipholding SA και NGM Energy, και σύμφωνα με το Equasis το διαχειρίζεται η NGM ENERGY SA, συμφερόντων του Έλληνα εφοπλιστή Νικόλαου Μουνδρέα.

Το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές αναφέρει ότι η διαρροή βρισκόταν σε στάδιο αντιμετωπίσης έκτακτης ανάγκης, ωστόσο ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί το μέγεθος της ρύπανσης.

Αναφέρεται επίσης ότι τους τελευταίους 4 μήνες το τάνκερ είχε ένα «ασυνήθιστο ιστορικό συναλλαγών» από τη Σικελία στη Μαλαισία μέσω Ελλάδας, Αιγύπτου και Σενεγάλης. Υποστηρίζεται ότι το φορτίο επί του σκάφους ήταν αργό πετρέλαιο της Βενεζουέλας φορτωμένο στη Μαλαισία.

Σε ανακοίνωση που απέστειλε η Goodwood στην Trade Winds, αναφέρει ότι από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης προκλήθηκαν ρωγμές στις δεξαμενές με αποτέλεσμα μια ποσότητα πετρελαίου να διαρρεύσει στη θάλασσα. Επίσης, όλο το προσωπικό είναι καλά στην υγεία του και δεν υπάρχουν τραυματισμοί.

Στην ανακοίνωση προστίθεται, ότι αμέσως ενεργοποιήθηκαν στο πλοίο οι διαδικασίες έκτακτης ανάγκης, και κινητοποιήθηκε η  αρμόδια ομάδα, ώστε να μεταφερθεί το πετρέλαιο και να περιοριστούν οι απώλειες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Kpler το τάνκερ μετέφερε ένα εκατομμύριο βαρέλια και επρόκειτο να φτάσει στο Κινγκντάο την Πέμπτη.

Η Goodwood αναφέρει επίσης, ότι άρχισαν αμέσως οι διαδικασίες απορρύπανσης, προσθέτοντας ότι υπήρξε άμεση ενημέρωση των αντιπροσώπων ασφάλειας και αποzημιώσεων του πλοίου, αλλά και την αρμόδια αρχή της Λιβερίας, σημαία της οποία φέρει το δεξαμενόπλοιο.

«Το A Symphony παραμένει αγκυροβολημένο αναμένοντας να γίνει αυτοψία από όλους τους φορείς» τονίζει η Good Wood.

Η σύγκρουση έρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την NGM Energy η οποία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, πούλησε το πλοίο, μαζί με το δίδυμό του A Melody προς 14,8 εκατ. δολάρια έκαστο σε άγνωστο ασιατικό fund.

Η NGM ανακοίνωσe ότι ετοιμάζει διευκρινιστικό δελτίο, που θα διανείμει στον Τύπο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
ΟΛΘ Α.Ε.: Αυξημένες επιδόσεις το 2023 με ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων
Επιχειρήσεις |

Αυξημένες επιδόσεις το 2023 για τον ΟΛΘ - Σε «ΜΕΤΚΑ - ΤΕΚΑΛ» το έργο του 6ου προβλήτα

Στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε αύξηση άνω του 12% (στα € 59,8 εκατ.), ενώ στους τομείς εκμετάλλευσης χώρων και επιβατικής κίνησης σημειώθηκαν αυξήσεις 18,2% και 31,3% αντίστοιχα