Ιδιαίτερα υψηλές είναι οι δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών για την κατοικία, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς 4 στους 10 καταβάλλουν τουλάχιστον το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σύμφωνα έρευνα της εταιρείας Cerved για την αγορά ακινήτων – κατοικιών στην Ελλάδα, το 41% των ελληνικών νοικοκυριών στην Ελλάδα είναι επιβαρυμένο με μηνιαία κόστη, τα οποία αφορούν το ενοίκιο, τη δόση του στεγαστικού δανείου ή τα έξοδα διαχείρισης της κατοικίας, και τα οποία υπερβαίνουν το 40% του συνολικού εισοδήματος.

Η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση ανάμεσα στα κράτη της Ε.Ε., με τη Βουλγαρία να απέχει κατά πολύ, διαθέτοντας αντίστοιχο ποσοστό 29,3% και την Κύπρο να ακολουθεί στην τρίτη θέση με ποσοστό 17,6%.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την κλαδική έρευνα, κατά την τελευταία τριαετία, υπήρξε σημαντική μεγέθυνση της αγοράς κατοικιών, χάρη κυρίως στην άφιξη – ρεκόρ ξένων τουριστών.

Η συγκεκριμένη τάση αποκλιμακώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, με τις ξένες επενδύσεις στο real estate να υποχωρούν κατά 60% στο β’ τρίμηνο του 2020.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η υγειονομική κρίση δεν απέτρεψε την Ελλάδα στο να παραμείνει στις κορυφαίες επιλογές όσων ξένων υπηκόων αναζητούν ειδικές Άδειες Παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με Ισπανία και Πορτογαλία.

Άλλωστε, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το αγοραστικό ενδιαφέρον στην αγορά κατοικιών για χορήγηση κάρτας «Golden Visa» διατηρήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα (σ.σ. παρά τη «βουτιά» του β’ τριμήνου).

Αντίθετα, οι εγχώριοι επενδυτές αλλά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων εξακολουθούν να τηρούν στάση αναμονής, αφού οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις μειώθηκαν δραστικά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 2020 οι μεταβιβάσεις ακινήτων στην Περιφέρεια Αττικής μειώθηκαν κατά 49,5% ενώ κατά το 2018 οι μεταβιβάσεις είχαν αυξηθεί κατά 59,6%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα