Ο Ανταρ Πουναβάλα θα μπορούσε να είναι μια κινητή διαφήμιση για την φαρμακευτική υπεροχή της Ινδίας. Αντίθετα όμως, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης και CEO της Serum Institute, του μεγαλύτερου παρασκευαστή εμβολίων στον κόσμο, έχει γίνει σύμβολο της έντονης σχέσης της Ινδίας με τον ιδιωτικό τομέα της χώρας.

Πριν την Covid-19, το όνομα Serum δεν ήταν ευρέως γνωστό στη χώρα. Σήμερα, η εταιρεία –που δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο- είναι η μεγαλύτερη ελπίδα της Ινδίας για να ξεφύγει από την κρίση του κορονοϊού. Τα νέα κρούσματα ανήλθαν σε 392.488 τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ στο κρατίδιο της Γκόα το 40% των ελέγχων είναι θετικά. Η μηνιαία παραγωγή της εταιρείας, που είναι περίπου 70 εκατομμύρια δόσεις του Covishield, η εγχώρια ονομασία του εμβολίου της AstraZeneca, αντιστοιχεί στο 90% των δόσεων που χορηγούνται. Αυτό έχει αναγκάσει τον 40χρονο Πουναβάλα, γιό του ιδρυτή της εταιρείας, να διαμαρτυρηθεί έντονα. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Times, ο Πουναβάλα υποστήριξε ότι μεγιστάνες και πολιτικοί τον απειλούν προκειμένου να εξασφαλίσουν εμβόλια. Η Ινδία πρόσφερε στον Πουναβάλα προστασία ασφαλείας μερικές ημέρες πριν τη δημοσίευση της συνέντευξης το Σάββατο, στην οποία ο δήλωσε ότι η πίεση που του ασκείται τον αναγκάζει να επιθυμεί την παραμονή του στο Λονδίνο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εκτοτε, δήλωσε ότι θα επιστρέψει στην Ινδία τις επόμενες ημέρες.

Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στη στρατηγική προμήθειας εμβολίων που ακολουθεί η κυβέρνηση του Νέου Δελχί. Η Ινδία αποφάσισε τον Απρίλιο να επιτρέψει στις περιφερειακές κυβερνήσεις και τα ιδιωτικά νοσοκομεία να αγοράσουν μέχρι το 50% των διαθέσιμων εμβολίων, αν και βάσει νέου σχεδίου θα πληρώσουν το διπλάσιο ή και παραπάνω από την κυβέρνηση. Αυτό το σχέδιο ουσιαστικά μεταφέρει την ευθύνη για το μοίρασμα των περιορισμένων σε αριθμό εμβολίων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Θα ήταν καλύτερα εάν η κυβέρνηση αποφάσιζε την κεντρική διαχείριση και διανομή.

Οι πολιτικοί σε ορισμένες πλούσιες χώρες έδωσαν αρχικά μεγαλύτερες παραγγελίες για εμβόλια από τις πραγματικές τους ανάγκες, προσφέροντας στους παρασκευαστές εμβολίων μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για την τόνωση της παραγωγή τους. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι,άργησε να δώσει παραγγελίες και μόνο αφού τα εμβόλια εγκρίθηκαν. Τώρα, η προσπάθεια της Ινδίας να επιταχύνει τον εμβολιασμό θα γίνει εις βάρος άλλου. Η υπηρεσία COVAΧ, που υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για παράδειγμα, βασιζόταν στο Serum για να βοηθήσει στην προμήθεια εμβολίων σε φτωχότερες χώρες όπου τα κρούσματα αυξάνονται επίσης. Αυτές οι συμφωνίες εξαγωγών παγώνουν τώρα.

Ο Πουναβάλα δεν βοήθησε την εικόνα του περιγράφοντας τα μικρότερα περιθώρια κέρδους ως φιλανθρωπία. Όμως ένας άνθρωπος που έχει αναλάβει να σώσει τις ζωές των Ινδών ζεί σε καθεστώς φόβου και σχεδιάζει την περαιτέρω επέκταση στο εξωτερικό. Κι αυτή είναι μια τρομακτική ματιά σην Ινδία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News