
Συχνές είναι οι επιδρομές αγριόχοιρου σε καλλιέργειες και ειδικά σε αυτές με πατάτες, παντζάρια και καλαμπόκια και ειδικά σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, με τους αγρότες να μετράνε απώλειες.
Είναι όμως επιθετικός ο αγριόχοιρος προς τον άνθρωπο και αν ναι τι είναι αυτό που τον προκαλεί. Ο αγριόχοιρος δεν είναι επιθετικός προς τον άνθρωπο, αντιθέτως όταν αντιλαμβάνεται την ανθρώπινη παρουσία τρέπεται σε φυγή.
Οι μόνες περιπτώσεις που ο αγριόχοιρος γίνεται επιθετικός είναι:
- Όταν το θηλυκό θηλάζει τα μικρά
- Όταν τραυματισθεί κατά την διάρκεια της άσκησης θήρας
Ο αγριόχοιρος είναι είδος παμφάγο. Τρέφεται κυρίως με βελανίδια, κάστανα, διάφορα φρούτα, καρπούς, ρίζες και βολβούς, τα οποία βγάζει σκάβοντας το έδαφος. Εκτός από τις πατάτες, παντζάρια και καλαμπόκια, το διαιτολόγιο του συμπληρώνεται με μανιτάρια, σκουλήκια, σαλιγκάρια, προνύμφες εντόμων, έντομα, αμφίβια, μικρά ερπετά, τρωκτικά, αυγά εδαφόβιων πτηνών αλλά και νεκρά ζώα.
Είναι δασόβιο είδος και ζει σε μητριαρχικά οργανωμένες αγέλες. Σε αυτές τις οικογενειακές ομάδες αποκλείονται τα μεγάλα αρσενικά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας παραμένει κρυμμένος και βγαίνει για τροφή κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Στην περίπτωση όμως, που βρεθεί στον δρόμο σας αγριόχοιρος και ειδικά οι κάτοικοι των ορεινών και ημιορεινών περιοχών ή ακόμα και αν έχουν εντοπιστεί στις περιοχές θα πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένες οδηγίες.
Παρακάτω ακολουθούν βασικές συστάσεις προς αποφυγή προβλημάτων με τους αγριόχοιρους:
- Να μην αντιμετωπίζουν τον αγριόχοιρο ως κατοικίδιο ζώο και να μην του προσφέρουν τροφή.
- Να μην αφήνουν σκουπίδια στις αυλές τους.
- Οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις περιοχές διέλευσης αγριογούρουνων.
- Να αφήνουν κάποιο φως ανοικτό στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού τους.
- Να υπάρχει σκύλος φύλαξης μέσα στην περιφραγμένη αυλή τους εφόσον αυτό είναι εφικτό.
- Να χρησιμοποιούν διάφορα απωθητικά μέσα, τα οποία νόμιμα κυκλοφορούν στην αγορά, όπως σπρέι με συμπυκνωμένες μυρωδιές ιδιαίτερα δυσάρεστες για το αγριογούρουνο, κόκκοι φυσικών αιθέριων ελαίων κατάλληλοι για εφαρμογή σε γκαζόν και δένδρα, κανονάκια ήχου.
- Να φέρουν κατά τον περίπατό τους αντικείμενα που προκαλούν θόρυβο (αεροζόλ θορύβου, σφυρίχτρες κλπ.)


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση