Μετά την Eurobank, παίρνει σειρά και η Εθνική Τράπεζα. Όπως ακούγεται στην αγορά η διοίκηση Μυλωνά κινείται γοργά στη κατεύθυνση  για την έκδοση ενός νέου ομολόγου. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν senior τίτλο, μέσω του οποίου θα αναζητηθούν περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Η Alpha Bank, ως γνωστόν, προηγήθηκε, η «Πειραιώς» έκανε αύξηση – μαμούθ, η Eurobank έκανε τη δική της κίνηση και η Εθνική, απομένει για να κλείσει ο κύκλος της άντλησης από την αγορά νέων κεφαλαίων.

Συμπέρασμα; Ένα και απλό: Όλοι τρέχουν για να αξιοποιήσουν μια ευνοϊκή συγκυρία, ένα θετικό, για τις ελληνικές τράπεζες μετά από πολύ καιρό, περιβάλλον.

Η επιλογή των διοικήσεων των τραπεζών έχει να κάνει με δύο κυρίως, λόγους: α) Κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει αύριο, οπότε, αν μπορεί να βρει τώρα φθηνό χρήμα, το κάνει και β) Κανείς δεν θέλει να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να αναζητήσει και πάλι λεφτά από τους μετόχους του. Γιατί, απλά, το πιθανότερο είναι πως το μόνο που θα εισπράξει θα είναι… γκρίνια.

——————————————–

Μια στρατηγική απόφαση έλαβε η πολυεθνική αλυσίδα ένδυσης H&M. Θα εισάγει στην Ελλάδα και τη θυγατρική φίρμα COS, λειτουργώντας ένα αυτόνομο δίκτυο καταστημάτων της, σε όλη τη χώρα. Παράλληλα με εκείνο της Η&Μ.

Για την ιστορία του πράγματος, η φίρμα  COS – που αποτελεί μάλλον την boutique του Ομίλου- άνοιξε για πρώτη φορά στη Regent Street του Λονδίνου το 2007, ακολουθούμενη από το λανσάρισμα του διαδικτυακού καταστήματος το 2011. Η φίρμα, σύμφωνα με όσα μπορεί να διαβάσει κανείς στο site της, «δεσμευμένη να υποστηρίξει τον κόσμο της τέχνης καιτου σχεδιασμού μέσω της συνεργασίας, συνεργάζεται με καθιερωμένους και αναδυόμενους καλλιτέχνες, στούντιο και γκαλερί σε όλο τον κόσμο».

Την ίδια στιγμή, η ισπανική πολυεθνική ηγέτιδα δύναμη του λιανεμπορίου Zara, αποφάσισε να προχωρήσει σε μια ριζική αναδιάρθρωση του υφιστάμενου ελληνικού δικτύου της. Τι συνεπάγεται αυτό; Κλείσιμο υφιστάμενων καταστημάτων κι άνοιγμα καινούργιων. Στη βάση των αναγκών της αγοράς. Προηγήθηκε μεγάλη έρευνα.

———————————————

Ποιος είπε ότι η Ελλάδα δεν πρωτοπορεί στο σκέλος της έρευνας και της καινοτομίας για το φάρμακο και ειδικά, για εκείνα του φάρμακα που θα λειτουργήσουν ως ασπίδα στον κορωνοϊό. Τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ισραηλινό καθηγητή Nadir Arber στο Μέγαρο Μαξίμου την Μεγάλη Εβδομάδα ίσως και να την έχετε  πληροφορηθεί αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μια ελληνική εταιρεία, η ELPEN που χρηματοδοτεί κλινική μελέτη, φάσης ΙΙ, που βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης από τις ρυθμιστικές αρχές και έχει στόχο τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας φαρμάκου που αναπτύχθηκε στο Ισραήλ για την θεραπεία έναντι του κορωνοϊού είναι μια από τις εταιρείες που πρόσφατα ένα επενδυτικό της σχέδιο εντάχθηκε στις λεγόμενες Στρατηγικές Επενδύσεις.

Πιο συγκεκριμένα, είναι η πρώτη βιομηχανική επένδυση που εντάσσεται στον Ν.4608/2019 που συνδυάζει επενδύσεις σε Βιομηχανική Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) και Βιομηχανική Παραγωγή. Η επένδυση αυτή αφορά στο σχεδιασμό και στην ανάπτυξη καθετοποιημένης δραστηριότητας έρευνας, ανάπτυξης, παραγωγής και προώθησης θεραπείας νέων φαρμακευτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Η επένδυση θα γίνει στην Περιφέρεια Αττικής και περιλαμβάνει ένα εργοστάσιο παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων στην Κερατέα και ένα κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης στα Σπάτα.

Η διπλή αυτή επένδυση θα δημιουργήσει πολλές μόνιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας ενώ θα συμβάλει σημαντικά στον  περιορισμό του brain drain. Σε πλήρη λειτουργία, οι δυο επενδύσεις θα δημιουργήσουν 210 νέες άμεσες θέσεις εργασίας κυρίως για επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης και 580 έμμεσες θέσεις εργασίας.

Το νέο εργοστάσιο παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων στην Κερατέα θα έχει δυο καινοτόμες μονάδες παραγωγής με τεχνολογίες που για πρώτη φορά θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα και το 85% της παραγωγής του προορίζεται για εξαγωγή. Το νέο κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης στα Σπάτα θα εστιάσει στην έρευνα θεραπειών οριακής καινοτομίας και στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων.  Οι εργασίες στις εγκαταστάσεις, τόσο της Κερατέας όσο και των Σπάτων έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Εκτιμάται ότι το εργοστάσιο στην Κερατέα θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο του 2022, ενώ οι εργασίες στο κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης στα Σπάτα θα ολοκληρωθούν εντός του  2023.

———————————————

Ενδεχομένως να είναι η πιο προχωρημένη απ’ όλες τις επενδύσεις που ετοιμάζονται στο κομμάτι των logistics  στην «πίσω αυλή» της Αθήνας, αυτή που ετοιμάζει ο όμιλος Φέσσα. Πρόκειται για το ACS Hub, ένα αυτοματοποιημένο στο μέγιστο δυνατό βαθμό Κέντρο Διαλογής, δυναμικότητας 50 χιλιάδων πακέτων ανά ώρα που έχει αναπτυχθεί σε 36 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα στη Πέτρου Ράλλη. Πρόκειται για μια επένδυση που το ύψος της υπερβαίνει τα 40 εκατομμύρια ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του κόστους του οικοπέδου). Το Κέντρο Διαλογής ξεκινά τη λειτουργία του στα τέλη του 2021.

——————————————–

Αυτή είναι η τύχη όσων έχουν απρόβλεπτους γείτονες. Μας λένε ότι τις ώρες που ακολούθησαν την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, στο ελληνικό Πεντάγωνο οργανώθηκε χωρίς χρονική καθυστέρηση μια σχεδόν διαρκής σύσκεψη κορυφής, σε επίπεδο αρχηγών επιτελείων. Το θέμα; Ενδεχόμενη σπασμωδική αντίδραση της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Ξεσκονίσθηκαν πολλά ενδεχόμενα σενάρια, αλλά, ευτυχώς, δεν χρειάστηκε να βρει εφαρμογή κανένα. Η τουρκική αντίδραση ήταν τελικά αρκετά levels χαμηλότερη απ’ ό,τι εκφράζονταν φόβοι.

——————————————–

Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα η επόμενη συνεδρίαση του Global Strategy Group (GSG), του ΟΟΣΑ. Εκεί γύρω στις αρχές Νοεμβρίου. Έχει κάποια σημασία που το αναφέρουμε;

Τότε θα ανακοινωθεί κι επισήμως, η επιλογή του υπουργού Επικρατείας & Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, στη θέση του προέδρου του GSG. Η θέση, εκτός από ουσία, έχει πρεστίζ και μετράει πολύ σε ένα βιογραφικό.

Χρειάζονται ορισμένες αλλαγές και σε νομοθετικό επίπεδο για να μπορεί η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων να «ανοίξει» την πόρτα για την εμπορική διάθεση του δορυφορικού ίντερνετ της Starlink. Το προϊόν που θα πωλήσει η εταιρεία συμφερόντων του Elon Musk – όταν θα είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο- δεν θα αφορά τα ελληνικά νοικοκυριά αλλά extreme καταστάσεις. Αλλά, μέχρι να έρθει η στιγμή της διάθεσης έχουμε χρόνο. Στο θέμα θα επανέλθουμε λίαν συντόμως.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories
Το Ελληνικό των 7 εβδομάδων, τα «προεόρτια» του Ριάντ και τα «ιερά» οικόπεδα της Βουλιαγμένης
Inside Stories |

Το Ελληνικό των 7 εβδομάδων, τα «προεόρτια» του Ριάντ και τα «ιερά» οικόπεδα της Βουλιαγμένης

Πριν από το τέλος Μαΐου αναμένεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο η έγκριση της σύμβασης για το καζίνο στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Για να μπει το project στην τελική του ευθεία.

Οι (ενημερωμένοι) ξένοι επενδυτές, η «απάντηση» για τις πρόωρες εκλογές και η επιστροφή στο… 2005
Inside Stories |

Οι (ενημερωμένοι) ξένοι επενδυτές, η «απάντηση» για τις πρόωρες εκλογές και η επιστροφή στο… 2005

Από τη νέα έκθεση της Goldman Sachs συγκράτησα με πολύ ενδιαφέρον τον τίτλο μιας ενότητας της: Small Economies, Old Challenges and New Opportunities. Σε απλά ελληνικά, Μικρές Οικονομίες, Παλιές Προκλήσεις και Νέες Δυνατότητες.

Oι Ολλανδοί, η οικονομία πέραν του… ΑΕΠ και το καλό που μπορεί να τριτώσει…
Inside Stories |

Oι Ολλανδοί, η οικονομία πέραν του… ΑΕΠ και το καλό που μπορεί να τριτώσει…

Εληξε κι αυτή η προθεσμία για την άσκηση της option που έχει η ολλανδική Reggeborgh (που ελέγχει την διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ) για το ποσοστό του άλλοτε κραταιού μετόχου Λεωνίδα Μπόμπολα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Ο Αντετοκούνμπο, το ΕΚΟΜΕ και ο Κωνσταντακόπουλος, το «τρίγωνο» του γάλακτος για το CVC και μια τραπεζική συγχώνευση
Inside Stories |

Ο Αντετοκούνμπο, το ΕΚΟΜΕ και ο Κωνσταντακόπουλος, το «τρίγωνο» του γάλακτος για το CVC και μια τραπεζική συγχώνευση

Η εταιρεία Faliron House, συμφερόντων ενός από τους γιους του αείμνηστου καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου, έχει αναλάβει την εκτέλεση παραγωγής της Disney + για τη ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο, από τα πρώτα βήματα του στα ταπεινά γηπεδάκια της παλαιάς γειτονιάς του, στα Σεπόλια– εκεί που ζούσε η πολυμελής οικογένειά του - μέχρι να κάνει πράξη το «άπιαστο» όνειρο του NBA.

Τα συγχρηματοδοτούμενα διδακτορικά, η θυγατρική της Ινδίας, η “by the book” προσέγγιση του ΥΠΟΙΚ και η άυλη πολιτιστική κληρονομιά
Inside Stories |

Τα συγχρηματοδοτούμενα διδακτορικά, η θυγατρική της Ινδίας, η “by the book” προσέγγιση του ΥΠΟΙΚ και η άυλη πολιτιστική κληρονομιά

Μιας και «πιάσαμε» ψιλοκουβέντα για τα διδακτορικά, ας ρίξουμε και μια ματιά στο τι αναφέρει σχετικά και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Οι ψηφοφόροι της Θεσσαλονίκης και το Μετρό, η επένδυση της Pyramis, οι σιλουέτες του Μόραλη και οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης του μισού δισ. ευρώ
Inside Stories |

Οι ψηφοφόροι της Θεσσαλονίκης και το Μετρό, η επένδυση της Pyramis, οι σιλουέτες του Μόραλη και οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης του μισού δισ. ευρώ

Ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» (ot.gr) σας έχει ενημερώσει πρώτος και εξ εγκύρων πηγών ότι το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα υποδεχθεί και εκείνο στις ράγες του ένα ξεχωριστό για τα ελληνικά δεδομένα ΣΔΙΤ.

Οι στολές της Γερμανικής Αστυνομίας, το Πάρκο με το παλαιό οινοποιείο και οι νέοι αυτοσχηματιστές της Κουμουνδούρου
Inside Stories |

Οι στολές της Γερμανικής Αστυνομίας, το Πάρκο με το παλαιό οινοποιείο και οι νέοι αυτοσχηματιστές της Κουμουνδούρου

Το επόμενο χρονικό διάστημα με αφορμή τη συζήτηση υποθέσεων ευρύτερου δημόσιου ενδιαφέροντος και συμφέροντος στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) θα αναρωτηθούμε και μια, και δύο και τρεις φορές αν «ζούμε» στην Ελλάδα των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών με το συγκεντρωτικό κράτος κυρίαρχο ή στην Ελλάδα του 2021 με την πληθώρα Ανεξάρτητων Αρχών και φορέων όπως το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ.

Oι επισκέψεις του πρωτότοκου γιου και του πρώην υπουργού στο Μαξίμου, ο διαχρονικός Θεόφιλος και οι φυσαλίδες των cocktails
Inside Stories |

Oι επισκέψεις του πρωτότοκου γιου και του πρώην υπουργού στο Μαξίμου, ο διαχρονικός Θεόφιλος και οι φυσαλίδες των cocktails

Και το bonus, μια τραπεζική άδεια. Θα «πάει» μαζί με τα δάνεια και τις καταθέσεις του υπό κρατικό έλεγχο Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η Φρανκφούρτη και το Ταμείο Ανάκαμψης, η Μαρίνα του Αστακού και οι κυψελίδες καυσίμου από το Nasdaq
Inside Stories |

Η Φρανκφούρτη και το Ταμείο Ανάκαμψης, η Μαρίνα του Αστακού και οι κυψελίδες καυσίμου από το Nasdaq

Τον Μάρτιο του 2022 λήγει η ισχύς του PEPP, δηλαδή του έκτακτου προγράμματος στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών από την ΕΚΤ εν μέσω της πανδημίας. Μέχρι σήμερα, έχουν διατεθεί από τη Φρανκφούρτη 23 δισ. ευρώ κι απομένουν αλλά 14 δισ.. Και το ερώτημα που τίθεται είναι ένα και εξαιρετικά απλό: Τι θα γίνει, μετά;