Το πτυχίο στην κλασσική κινεζική ποίηση ίσως τελικά αποδειχθεί χρήσιμο για τους κεφαλαιούχους. Η εταιρεία διανομής φαγητού Meituan έχασε 16 δις δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της μετά το ποστάρισμα ενός αρχαίου ποιήματος από τον επικεφαλής της εταιρείας Γουάνγκ Σινγκ, το οποίο θεωρήθηκε ότι ασκούσε κριτική στο Πεκίνο. Όμως, ακόμη κι αν αυτό είναι απλά μια λογοτεχνική παρεξήγηση, οι κινεζικές αρχές θα ασκήσουν πιέσεις στο επιχειρηματικό μοντέλο να είναι λιγότερο δημιουργικό.

Είναι εύκολο να δει κανείς πως το ποστάρισμα του Γουάνγκ στα κοινωνικά δίκτυα θα μπορούσε να είναι εμπρηστικό. Το ποίημα που γράφτηκε πριν μια χιλιετία και ανέβασε ο δισεκατομμυριούχος χωρίς σχόλιο στοχεύει στον τυραννικό και αδίστακτο αυτοκράτορα Κιν ο οποίος καταδίωξε τους ακαδημαϊκούς και έκαψε βιβλία. Μέσα στο σκηνικό της εκστρατείας του Προέδρου Σι Ζινπίνγκ να επιβληθεί σε επιχειρηματίες όπως ο ιδρυτής της Alibaba και Αnt, Τζακ Μα, οι νευρικοί επενδυτές θα μπορούσαν να συγχωρεθούν για τις λογοτεχνικές ερμηνείες τους.

Γνωστός για τους γόνιμους στοχασμούς Φάνφου στα πάντα, από τον Τσάρλι Μούνγκερ έως τις γλυκοπατάτες, ο Γουάνγκ υποστηρίζει ότι έκανε ένα ευρύτερο σχόλιο για το ηλεκτρονικό εμπόριο: το ποίημα για το κάψιμο βιβλίων ειρωνικά καταλήγει ότι ο αυτοκράτορας Κιν τελικά εκδιώχθηκε από τον θρόνο όχι από τους σπουδαγμένους ακαδημαϊκούς, αλλά από επαναστάτες που δεν ήξεραν να διαβάζουν. Παρομοίως, ο ανταγωνισμός της Meituan στη διανομή φαγητού μπορεί να μην είναι ο μεγάλος ανταγωνιστής της Ele.me, αλλά μια απρόσμενη εταιρεία, ή επιχειρηματικό μοντέλο.

Ο Γουάνγκ έχει μισό δίκιο όσον αναφορά στην μεγαλύτερη απειλή για την εταιρεία του, ωστόσο. Εχοντας επιβάλει πρόστιμο 2,8 δις δολαρίων στην Alibaba στις αρχές του έτους, οι κινεζικές αρχές κυκλώνουν τώρα την Meituan. Η μεταχείριση της εταιρείας στους οδηγούς της βρίσκεται επίσης υπό έλεγχο, ενώ τη Δευτέρα, αξιωματούχοι της υπηρεσίας προστασίας καταναλωτή στη Σανγκάη άρχισαν έρευνα για την Meitua και την εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Pinduoduo με την κατηγορία της παραπλάνησης πελατών και άλλες πολιτικές. Η μετοχή της Meituan υποχώρησε άλλο ένα 8%. Η εταιρεία των 206 δισ. δολαρίων έχασε περίπου το 50% της χρηματιστηριακής αξίας της από τα υψηλά του Φεβρουαρίου. Ο Γουάνγκ και η Meituan μαθαίνουν γρήγορα τα όρια της ποιητικής αδείας στην Κίνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners