Τρεις πολυτελέστατες βίλες, έκτασης 1.000 τ.μ. η καθεμία, που βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της κατασκευής, εντός των ορίων του Αστέρα της Βουλιαγμένης, προπωλήθηκαν ήδη προς 40.000 ευρώ το μέτρο! Οπως βεβαιώνουν τραπεζικές πηγές, βρέθηκε αγοραστής ο οποίος δέσμευσε 120 εκατ. ευρώ προκειμένου να τις «καπαρώσει».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ενδιαφέρον είναι τέτοιο που εκτιμάται ότι και οι άλλες δέκα που κατασκευάζονται στον ίδιο χώρο θα προκαλέσουν αντίστοιχη ή και ισχυρότερη ζήτηση από μεγάλα διεθνή πορτοφόλια. Επιπλέον, σημειώνεται ότι με αντίστοιχου επιπέδου τιμές έχουν πραγματοποιηθεί προσφάτως μεταβιβάσεις πολυτελών ακινήτων στην ευρύτερη ζώνη της Βουλιαγμένης, εκτός δηλαδή των ορίων του δημοφιλούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

Για του λόγου το αληθές και από την Grivalia, που διαχειρίζεται μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, βεβαιώνεται ότι μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον υπάρχει και για ανακατασκευαζόμενες βίλες που η ίδια διαθέτει στην ευρύτερη περιοχή της Γλυφάδας.

Κοινή είναι η πεποίθηση πια σε τραπεζικούς και μεσιτικούς κύκλους ότι οι αξίες των ακινήτων στην ευρύτερη παραλιακή ζώνη της λεγόμενης Αθηναϊκής Ριβιέρας, από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι τη Βάρκιζα αρχικώς και ακολούθως μέχρι το Σούνιο και το Λαύριο, πρόκειται να εκτοξευθούν επηρεαζόμενες καταλυτικά από την εξελισσόμενη πλέον επένδυση του Ελληνικού, αλλά και από τις προηγηθείσες αναπλάσεις του Φαληρικού Δέλτα και ιδιαιτέρως μετά την ανάδειξη του πολιτιστικού συμπλέγματος του ιδρύματος Νιάρχου.

Η επικρατούσα αίσθηση ότι η Αθήνα ανοίγεται στη θάλασσα αλλάζει στην κυριολεξία τα δεδομένα και οδηγεί σε νέες αποτιμήσεις. Η εκτίμηση που αρχίζει να διαμορφώνεται είναι ότι βαθμιαία η επένδυση του Ελληνικού δεν θα επηρεάσει μόνο τις αποτιμήσεις στο συγκεκριμένο παραλιακό μέτωπο, αλλά θα έχει ευρύτερη επίδραση σε όλη τη χώρα.

Στις τράπεζες αξιολογούν ξεχωριστά τις διαμορφούμενες μεταπανδημικές συνθήκες και αποδίδουν εξαιρετική σημασία στις δυνατότητες και στις προτεραιότητες του Ταμείου Ανάκαμψης, ιδιαιτέρως τις προβλέψεις του για την πράσινη οικονομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Και αυτό σε συνδυασμό με τις τάσεις που αναπτύχθηκαν διεθνώς κατά τη διάρκεια του πανδημικού σοκ, τις νέες ανάγκες που αναδείχθηκαν στους πολλούς μήνες του εγκλεισμού και την αξία που αποδόθηκε στους τόπους κατοικίας υπό το πρίσμα της βίαιης και γενικευμένης προσαρμογής στο καθεστώς της τηλεργασίας.

Η ιδέα που συγκινεί περισσότερο απ’ όλες τις τράπεζες και τις κτηματομεσιτικές εταιρείες είναι αυτή που αποδεσμεύει τον τόπο διαμονής από τον τόπο της εργασίας, καθώς οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν εργασία και παροχή πλήθους άλλων υπηρεσιών από απόσταση, χωρίς φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας, όπως τον γνωρίζουμε μέχρι τώρα.

Στη βάση αυτής της νέας δυνατότητας, ή καλύτερα της νέας πραγματικότητας, «χτίζονται» παγκοσμίως σχέδια επί σχεδίων, οικιστικά, πολεοδομικά και άλλα, που θα μεταβάλουν καθοριστικά τον τρόπο ζωής στο μέλλον.

Ηδη η ζήτηση για μόνιμη εγκατάσταση επιχειρηματιών, εξειδικευμένων επαγγελματιών, επιστημόνων και άλλων σε ξεχωριστούς τόπους φυσικού κάλλους και υψηλού επιπέδου διαβίωσης τείνει να εκτοξευτεί διεθνώς και να αποτελέσει από μόνη της βάση αλλαγής και ανάπτυξης.

Κοινώς είμαστε μπροστά σε έναν νέο κύκλο επανατοποθέτησης και ανασυγκρότησης, τον οποίο πρώτη οφείλει να κατανοήσει η πολιτική τάξη της χώρας και έτσι να ευνοήσει, παρά να εμποδίσει, όπως συνήθως πράττει, τη μεγάλη επερχόμενη αλλαγή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion