Ο CEO της Τesla, Έλον Μασκ είναι ίσως η πιο γνωστή προσωπικότητα στον κόσμο, η οποία έχει συνδεθεί τόσο πολύ με την αγορά κρυπτονομισμάτων. Τα tweet του Μασκ είναι αρκετά για να προκαλέσουν φρενίτιδα αγορών, αλλά και μαζικές ρευστοποιήσεις. Και η Tesla ήταν από τις πρώτες εταιρείες στον κόσμο που επέτρεψαν αγορές σε Bitcoin, άσχετα αν η απόφαση αυτή άλλαξε προσφάτως.

Το όνομα του Έλον Μασκ επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς συνδέεται με μια σειρά περιστατικών απάτης, κατά τη διάρκεια των οποίων επιτήδειοι υπέκλεψαν τουλάχιστον 2 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές κρυπτονομισμάτων τους τελευταίους έξι μήνες, στο όνομα του CEO της Tesla.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, οι υπεξαιρέσεις αυτές είναι μέρος της λεγόμενης «απάτης giveaway», σύμφωνα με την οποία οι απατεώνες εμφανίζονται ως κάποια διασημότητα προκειμένου να προσελκύσουν επενδυτές.

Στο πλαίσιο της απάτης, υπόσχονται να «πολλαπλασιάσουν» τα κρυπτονομίσματα που τους στέλνουν οι επενδυτές – αλλά αντ ’αυτού τα βάζουν στην τσέπη τους.

Στην ίδια έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου αναφέρει ότι οι απάτες στα κρυπτονομίσματος αυξάνονται σημαντικά από τον Οκτώβριο, φθάνοντας σε ύψη ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η αύξηση των κρουσμάτων ακολουθεί και το ράλι στις τιμές του bitcoin και άλλων δημοφιλών ψηφιακών νομισμάτων. Το Bitcoin διαμορφώθηκε σε μια τιμή άνω των 59.000 δολαρίων στις 31 Μαρτίου – απόδοση 450% σε σχέση με το κλείσιμο των 10.710 δολαρίων που ενέγραψε στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο Mask υπήρξε μεγάλος και ένθερμος υποστηρικτής των κρυπτονομισμάτων.

Σε κατάθεσή της στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) τον Φεβρουάριο, η Tesla αποκάλυψε ότι αγόρασε bitcoin αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τον Μάρτιο, ο Μασκ είπε ότι η Tesla θα δεχόταν bitcoin για αγορές οχημάτων, αλλά υποχώρησε από αυτή τη θέση λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών .

Η Επιτροπή Εμπορίου προειδοποιεί ότι η άνοδος του Bitcoin μπορεί να έχει προσελκύσει νέους επενδυτές που είναι πρόθυμοι να κερδίσουν, αλλά είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στα χέρια απατεώνων, ειδικά επειδή το crypto παραμένει terra incognita για πολλούς επενδυτές.

Εκτιμάται ότι από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο περίπου 7.000 άτομα ανέφεραν απάτες σε επενδύσεις κρυπτονομισμάτων και έχασαν περισσότερα από 80 εκατομμύρια δολάρια συνολικά.

Πρόκειται για αριθμό περίπου 12 φορές μεγαλύτερο με απώλειες άνω του 1.000% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Τα πραγματικά στοιχεία μπορεί να είναι πολύ υψηλότερα, δεδομένου ότι τα δεδομένα αντικατοπτρίζουν μόνο απάτες που αναφέρουν οι καταναλωτές.

Με βάση τα στοιχεία ο μέσος επενδυτές έχασε 1.900 δολάρια.

Οι νέοι επενδυτές (ηλικίας 20 έως 49 ετών) είχαν πενταπλάσιες και πλέον πιθανότητες να αναφέρουν απώλεια χρημάτων σε απάτες σε κρυπτονομίσματα.

Οι απατεώνες Crypto δεν πλαστοπροσωπούν μόνο τον Μασκ για να εξαπατήσουν τα ανυποψίαστα θύματά τους. Συχνά πλαστοπροσωπούν μια κυβερνητική αρχή ή μια γνωστή επιχείρηση.

Πολλοί έχουν αναφέρει ότι κατέθεσαν μετρητά σε μηχανήματα ATM bitcoin για να πληρώσουν τους απατεώνες που ισχυρίζονται ότι είναι από την Υπηρεσία Κοινωνικής Ασφάλισης. Άλλοι έχουν χάσει χρήματα από τους απατεώνες που εμφανίζονται ως Coinbase, ένα γνωστό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων.

Συνήθως προσφέρουν αρκετά επίπεδα επενδύσεων και υπόσχονται μεγαλύτερες αποδόσεις όσο περισσότερα χρήματα τοποθετούνται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto