Συνεχίζονται οι διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες για να τερματιστούν οι εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή, που συνεχίζονται έπειτα από μια εβδομάδα.

Από την έναρξη των εχθροπραξιών τη 10η Μαΐου έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας 212 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους τουλάχιστον 61 παιδιά, ενώ άλλοι 1.400 και πλέον έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον απολογισμό του υπουργείου Υγείας στη Γάζα. Στην ισραηλινή πλευρά, έχουν χάσει τη ζωή τους 10 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, και έχουν τραυματιστεί άλλοι 294 εξαιτίας των ρουκετών.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει ξανά εκτάκτως – για τέταρτη φορά – κεκλεισμένων των θυρών σήμερα, καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αρνούνται να ταχθούν υπέρ μιας κοινής ανακοίνωσης που θα καλεί να «τερματιστεί η βία».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που κατηγορείται από αρκετούς στην παράταξή του πως δεν είναι τόσο αυστηρός όσο θα όφειλε έναντι του Ισραήλ, τάχθηκε χθες υπέρ της κήρυξης «κατάπαυσης του πυρός» σε νέα τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ωστόσο, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης η «γραμμή» παραμένει να συνεχιστούν τα πλήγματα εναντίον των τρομοκρατών. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, μαχητικά της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον κτιρίων στην πόλη της Γάζας με αλλεπάλληλες εκρήξεις να φωτίζουν τον ουρανό του παραθαλάσσιου θύλακα, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακή περιοχή που κατέχει το Ισραήλ από το 1967, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε από τον αμερικανικό απεσταλμένο Χάντι Αμρ να υπάρξει «παρέμβαση» της Ουάσιγκτον. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, υπεραμύνθηκε χθες της «διακριτικής» αλλά «εντατικής» διπλωματικής προσέγγισης των ΗΠΑ στο ζήτημα.

Παράλληλα, οι πρόεδροι της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι εργάζονται για να υπάρξει μεσολάβηση ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία και λογαριάζουν στην υποστήριξη της Ιορδανίας. Θεωρητικά παραμένει ανοικτός άλλος ένας δίαυλος επαφής, μέσω ΟΗΕ, με τη συμβολή του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Τέλος, σήμερα, στις 15.00 (ώρα Ελλάδας) συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ με θέμα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Στο τραπέζι των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών θα τεθεί «η κλιμάκωση της βίας στην Γάζα, γύρω από την Γάζα, το Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη για να συζητηθεί πώς μπορεί καλύτερα η ΕΕ να συνδράμει έτσι ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση των εντάσεων και να σταματήσει η τρέχουσα βία», όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο.

Παράλληλα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είχε υπογραμμίσει ότι «η ΕΕ συμμετέχει ενεργά στις διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της βίας».

Υπενθυμίζεται ότι στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη μεταβαίνει σήμερα, Τρίτη 18 Μαΐου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».

Ντουμπάι: Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές
Επικαιρότητα |

Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές στο Ντουμπάι

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βίωσαν τη σφοδρότερη νεροποντή από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1949 - Η αεροπορική εταιρεία Emirates αναστέλλει όλες τις διαδικασίες ελέγχου επιβατών για σήμερα