Την ανάγκη θέσπισης του πρώτου κλιματικού νόμου της ελληνικής δημοκρατίας τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι το ζητούμενο είναι πως «θα προδιαγράψουμε την πορεία της χώρας, μέσα από έναν οδικό χάρτη για τα επόμενα 30 χρόνια και να φτάσουμε στο net zero ως προς τις εκπομπές αέριων ρύπων, και στην πατρίδα μας».

Σε αυτήν την κατεύθυνση ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «αυτό πρέπει να γίνει από τη μία πλευρά με έναν τεχνοκρατικό τρόπο και από την άλλη χρειαζόμαστε σύμμαχο την ελληνική κοινωνία. Έχουμε την υποχρέωση της διαγενεακής αλληλεγγύης, δηλαδή να παραδώσουμε ένα καθαρό περιβάλλον στα παιδιά μας, στις επόμενες γενιές», είπε χαρακτηρίζοντας την κλιματική αλλαγή ως «υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα».

Μίλησε για έναν νόμο πλαίσιο που θα πρέπει να θέτει συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για τα επόμενα 30 χρόνια αλλά και να επιτρέπει τη συμμετοχή της κοινωνίας και της βουλής στον έλεγχο της πορείας προόδου.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης μέσα από το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» για την πράσινη οικονομία, ενώ έφερε ως παράδειγμα εφαρμογής κλιματικού νόμου, αυτού της Γερμανίας. Ο νόμος προβλέπει την εκπόνηση ετήσιου προϋπολογισμού ρύπων και συμπίπτει με την ετήσια κατάρτιση του οικονομικού προϋπολογισμού.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε συνοπτικά τις δυσκολίες που παρουσιάζουν συγκεκριμένοι τομείς της οικονομίας για τη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων, όπως για παράδειγμα τη βιομηχανία ή τις μεταφορές. Μάλιστα στον τομέα των μεταφορών πρότεινε τη θέσπιση εθνικού στόχου για την απαγόρευση της κυκλοφορίας κινητήρων εσωτερικής καύσης.

Αναφέρθηκε σε «πράσινες» τεχνολογίες που θα χρειαστούν στήριξη όπως τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και το «πράσινο» υδρογόνο.

Σημείωσε ότι στο σκέλος της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων μπορούμε να κάνουμε τολμηρά βήματα καθώς υπάρχει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον και ενδιαφέρον των πολιτών για τη συμμετοχή στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός αφού υπογράμμισε πολλές φορές στην ομιλία του την ανάγκη να μετατραπεί η κλιματική κρίση σε ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη με μοντέλο βιωσιμότητας έκλεισε την ομιλία του με την ευχή ώστε η χώρα μας να καταστεί πρωταγωνιστής στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green