Έσπασαν το άτυπο εμπάργκο της Βρετανίας προς τις χώρες της «πορτοκαλί» λίστας οι αεροπορικές εταιρείες Ryanair, EasyJet και Tui και συνεχίζουν κανονικά τις πτήσεις προς τη χώρα μας, παρά τις συστάσεις της Ντάουνινγκ Στριτ.

Τυπικά, δεν απαγορεύονται τα ταξίδια των Βρετανών προς τις «πορτοκαλί» χώρες (όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία), απλά επιβάλλεται 10ήμερη καραντίνα κατά την επιστροφή στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ υποχρεωτικό είναι και το τεστ κοροναϊού πριν και μετά το ταξίδι.

Παρά το πλήγμα για τον τουρισμό εξαιτίας αυτής της ταξιδιωτικής οδηγίας, low-cost αεροπορικές δεν πτοούνται και συνεχίζουν κανονικά τις πτήσεις στη χώρα μας. Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Sun, η Ryanair δίνει πακέτα με εισιτήρια αξίας μόλις 5 λιρών προς διάφορους προορισμούς της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης. Τα φθηνά εισιτήρια αφορούν, ειδικότερα, την Αθήνα, την Κέρκυρα, τη Σαντορίνη, την Κεφαλονιά, καθώς και τη Βενετία, τη Ρώμη, τη Βαλένθια, τη Μαδρίτη, την Φρανκφούρτη, το Αμβούργο, τη Μαρσέιγ, τη Βαρκελώνη κ.α.

Η προσφορά της Ryanair ισχύει για τις επόμενες 48 ώρες και αφορά σε πτήσεις από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Ιουνίου.

Οργισμένη αντίδραση από το Λονδίνο

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, δήλωσε ξεκάθαρα τον εκνευρισμό του με τις προσφορές στη βιομηχανία ταξιδιών.

«Ακούω υπουργούς να λένε ότι είναι εντελώς ανεύθυνο από αεροπορικές εταιρείες να βάζουν επιπλέον πτήσεις στις λεγόμενες πορτοκαλί χώρες», δήλωσε.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Χάνκοκ ανέφερε ότι οι Βρετανοί μπορούν να ταξιδεύουν στις πορτοκαλί χώρες μόνο «αν είναι απολύτως απαραίτητο». Ο Μπόρις Τζόνσον είχε δηλώσει επίσης: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: δεν πρέπει να πηγαίνετε εκεί για διακοπές».

Ανοιχτό πάντως το ενδεχόμενο να μπει η Ελλάδα στην πράσινη λίστα

Παρ’ όλα αυτά, υπό την πίεση των αεροπορικών εταιρειών, ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς ανέφερε σήμερα ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπουν και άλλες χώρες στην «πράσινη» λίστα σε δύο εβδομάδες. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η Ελλάδα ή τουλάχιστον κάποια νησιά της, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία.

Ο Σαπς υπερασπίστηκε το σύστημα που έχει υιοθετήσει η Βρετανία, παρά το γεγονός ότι έχει προκαλέσει κομφούζιο στους επιβάτες και οργή στις ταξιδιωτικές εταιρείες, υπογραμμίζοντας και αυτός ότι ο κόσμος πρέπει να δείξει υπομονή και να μη κλείνει διακοπές στους «πορτοκαλί» προορισμούς.

Ο CEO της EasyJet, Γιόχαν Λούντγκρεν, άφησε αιχμές για τον τρόπο που η κυβέρνηση αποφασίζει την κατάταξη των χωρών στη λίστα. «Με βάση τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα δημόσια και με βάση επιστημονικές αποδείξεις, χώρες της Ευρώπης που είναι τώρα στην πορτοκαλί λίστα θα έπρεπε να είναι στην πράσινη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους