Στο εδώλιο της πολύκροτης δίκης Epic Games εναντίον Apple θα ανέβει σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος του τεχνολογικού κολοσσού Τιμ Κουκ, ο οποίος θεωρείται ως ο σημαντικότερος μάρτυρας υπεράσπισης της Apple στις κατηγορίες που έχει δεχτεί για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων.

Θυμίζουμε πως η Epic, που έγινε γνωστή χάρη στην τεράστια δημοτικότητα που απέκτησε το video game παιχνίδι της Fortnite, κατέθεσε αγωγή κατά της Apple με τον ισχυρισμό πως το App Store λειτουργεί ως παράνομο μονοπώλιο.

Η ουσία βέβαια της μάχης είναι καθαρά οικονομική. Το Fortnite έχει εξελιχτεί σε ένα από τα δημοφιλέστερα video games παγκοσμίως αποφέροντας πάνω από 9 δισ. δολάρια, το 2018 και 2019. Η Epic δυσφορεί διότι η Apple επωφελείται επίσης από τη δημοτικότητα του παιχνιδιού και προσπαθεί να αποδείξει πως το App Store λειτουργεί ως μονοπώλιο δεδομένου πως μέσω αυτού «ανεβαίνουν» οι εφαρμογές στα iPhones και τα iPads, με την εταιρεία να παίρνει προμήθεια που φτάνει το 30% (ή μόνο 15% για εταιρείες με έσοδα κάτω του ενός εκατ. δολαρίων).

Όταν η Epic είχε αρχικά δυσφορήσει και διαμαρτυρηθεί, η Apple απάντησε αποσύροντας το Fortnite από το App Store, κάτι που οδήγησε την εταιρεία παιχνιδιών να ξεκινήσει… σταυροφορία εναντίον του κολοσσού ζητώντας δε, και συμμάχους μεταξύ έτερων ομίλων όπως το Spotify και το Tinder, που επίσης έχουν διαμαρτυρηθεί για τους κανόνες του App Store.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Apple έχει κερδίσει πάνω από 100 εκατ. δολάρια από τις προμήθειες του Fotnite μέσα σε διάστημα δύο ετών.

Τελικά η διαμάχη θα λυθεί στα δικαστήρια, με τον Τιμ Κουκ να αναλαμβάνει σήμερα να παρουσιάσει τις θέσεις της Apple. Ο κ. Κουκ αναμένεται να καταθέσει πως οι ισχυρισμοί της Epic είναι ψευδείς και πως τα χρήματα των προμηθειών που λαμβάνει το App Store χρησιμοποιούνται για την τεχνολογική αναβάθμιση των προϊόντων, όπως επίσης την ενίσχυση της ασφάλειας και της προστασίας των δεδομένων των χρηστών, που είναι κι ένας από τους λόγους δημοφιλίας των iPhone.

To App Store αποτελεί πολύ σημαντική πηγή πόρων για την Apple και στρατηγικός παράγοντας για την ενδυνάμωση του ομίλου, η χρηματιστηριακή αξία του οποίου πλησιάζει τα 2,1 τρισ. δολάρια. Το στοιχείο αυτό παραδέχτηκε σε κατάθεση του προ ημερών και ο Φιλ Σίλερ, πρώην marketing γκρουρού της εταιρείας και άλλοτε συνεργάτης του Στιβ Τζομπς, μετά από ασφυκτικές πιέσεις που δέχτηκε από τη δικηγορική ομάδα της Epic.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή