Παρόλο που οι περισσότεροι από τους μετανάστες έχουν ήδη επιστρέψει στο Μαρόκο, συνεχίζεται η ρητορική διαμάψη μεταξύ Μαδρίτης και Ραμπάτ.

Περισσότεροι από 6.500 από τους 8.000 μετανάστες που έφτασαν στον ισπανικό βορειοαφρικανικό θύλακα της Θέουτα επαναπατρίστηκαν στο Μαρόκο, ανέφεραν οι ισπανικές αρχές.

Η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλς δήλωσε ότι οι ενέργειες του Μαρόκου ήταν «επιθετικότητα εναντίον των ισπανικών συνόρων και των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Ισπανός υπουργός Άμυνας επανέλαβε όσα είχε πει νωρίτερα η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς για την κρίση της Θέουτα όταν δήλωσε ότι «η Θέουτα είναι η Ευρώπη. Αυτά τα σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και αυτό που συμβαίνει εκεί, αυτό που συνέβη εκεί δεν είναι πρόβλημα της Μαδρίτης, είναι πρόβλημα όλων μας».

Το Μαρόκο θεωρεί η ύπαρξη του θύλακα της Θέουτα μια πολιτικά απαράδεκτη πρόκληση εναντίον του Ραμπάτ και του μαροκινού λαού και ότι η φυσική της θεση είναι στο βορειοαφρικανικό βασίλειο. Το Ραμπάτ κατηγορεί την Μαδρίτη ότι επιλέγει να υιοθετεί ένα αποικιακό όραμα και μια πολιτική έκφραση που υπερβαίνει την ιστορία και τη γεωγραφία.

Σε δηλώσεις για να δείξει αλληλεγγύη με τον Ισπανό υπουργό Άμυνας, η υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονζάλες Λάγια δήλωσε ότι η χώρα της θα είναι «σταθερή στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των συνόρων της», τονίζοντας ότι η εισροή μεταναστών που βίωσε η Θέουτα τις τελευταίες ημέρες ήταν μια εσκεμμένη απάντηση από το βασίλειο στην απόφαση της Ισπανίας να δεχτεί τον αρχηγό του Μετώπου Πολισάριο Ibrahim Ghali για θεραπεία για COVID-19. Η Λάγια σημείωσε επίσης ότι η χώρα της δεν θα υποχωρήσει από τη θέση της σχετικά με τη σύγκρουση στη Δυτική Σαχάρα.

Ισπανικές πηγές προειδοποίησαν ότι «ασυγχώρητα λάθη» από την κυβέρνηση της Μαδρίτης θα διακινδυνεύσουν να βλάψουν τις σχέσεις με το Μαρόκο και να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο μέλλον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους