Σαν… βόμβα έπεσαν στην αμερικανική αγορά οι δηλώσεις του CEO της Morgan Stanley, Τζέιμς Γκόρμαν, ο οποίος κόντρα σε έτερες εκτιμήσεις υποστήριξε πως «βλέπει» έναρξη του tapering από τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς και έναρξη της ανοδικής πορείας των αμερικανικών επιτοκίων από τις αρχές του 2022.

«Η προσωπική μου άποψη είναι πως τα επιτόκια θα αρχίσουν να αυξάνονται από τις αρχές της επόμενης χρονιάς και όχι από το 2023, που είναι η τωρινή εκτίμηση» σχολίασε ο κ. Γκόρμαν στο πλαίσιο παρουσίας του σε online συνέδριο στο Τόκιο.

Αντίστοιχη αίσθηση προκάλεσε και η πρόβλεψη του πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα προχωρήσει σε επιβράδυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων ήδη από τα τέλη του 2021, ήτοι δηλαδή πολύ νωρίτερα από τις εκτιμήσεις έτερων παραγόντων της Wall Street.

Επισήμως η Morgan Stanley στις εκθέσεις της, τοποθετεί την έναρξη του tapering από τον Απρίλιο του 2022 με διατήρηση των επιτοκίων στα τωρινά, μηδενικά επίπεδα μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2023. Μάλιστα, ο κ. Γκόρμαν ξεκαθάρισε πως πρόκειται για προσωπικές απόψεις του.

«Μετά από πολλά χρόνια χαμηλού πληθωρισμού βλέπουμε τις τιμές να αυξάνονται. Και αυτό έχει αρχίσει να προσελκύει την προσοχή του κοινού» σχολίασε, αναφερόμενος στο άλμα του πληθωρισμού.

Προφανώς το εύλογο ερώτημα είναι αν οι αυξήσεις στις τιμές θα είναι βραχύβιες ή υποδηλώνουν δομικές αλλαγές στην οικονομία, κατά την έξοδο της από την κρίση της πανδημίας. Κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο της Morgan Stanley… όλο και περισσότερος κόσμος έχει αρχίσει να πιστεύει πως οι αυξήσεις είναι δομικές και μακροχρόνιες, οπότε η Fed θα αναγκαστεί κάποια στιγμή να αυξήσει τα επιτόκια.

Πάντως, ο ισχυρός άντρας της Morgan Stanley δήλωσε πεπεισμένος για τη δυναμική ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, καθώς τόσο η κατανάλωση όσο και η επιχειρηματική αγορά αναρρώνει με γοργούς ρυθμούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή