Για παραβίαση των αρχών ανταγωνισμού κατηγορεί την Amazon, ο γενικός εισαγγελέας της Ουάσιγκτον, καταθέτοντας αγωγή εναντίον του τεχνολογικού κολοσσού με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας επειδή απαγορεύει σε τρίτους πωλητές να προσφέρουν φτηνότερα τα προϊόντα τους σε ανταγωνιστικές πλατφόρμες και τους επιβάλει υπέρογκες προμήθειες που φτάνουν ως και το 40% της τιμής.

Ο Καρλ Ρασίν στην αγωγή που κατέθεσε ισχυρίζεται πως οι κανόνες που επιβάλει η Amazon έχουν πυροδοτήσει ένα ντόμινο αυξήσεων σε προϊόντα λιανικής σε όλο το online λιανεμπόριο, γεγονός που λειτουργεί εις βάρος των καταναλωτών αλλά και των πωλητών.

«Η Amazon εκμεταλλεύεται την κυρίαρχη θέση της στις online πωλήσεις για να κερδίζει με κάθε κόστος. Μεγιστοποιεί τα κέρδη της εις βάρος των τρίτων πωλητών και των καταναλωτών υποχρεώνοντας τους να πληρώσουν πλασματικά ψηλότερες τιμές, ενώ ταυτόχρονα πλήττει τον ανταγωνισμό και την πρωτοπορία όλου του κόσμου παράνομα» σχολίασε ο εισαγγελέας, μέσω Twitter, αναγγέλλοντας την κατάθεση της αγωγής.

Θυμίζουμε πως η εταιρεία έχει βρεθεί ήδη και στο στόχαστρο των αρμόδιων αρχών ανταγωνισμού της Ε.Ε. για τον τρόπο που συμπεριφέρεται στους Ευρωπαίους εμπόρους που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της για να διαθέσουν τα προϊόντα τους. Όμως, είναι η πρώτη φορά που θα βρεθεί στο εδώλιο για το ίδιο θέμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αγωγή αφορά μόνο παραβιάσεις που αφορούν τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της περιφέρειας της Κολούμπια (Ουάσιγκτον D.C.), όμως με δεδομένο και το αμερικανικό δίκαιο είναι σίγουρο πως θα ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου για ανάλογες κινήσεις από τις εισαγγελικές αρχές και άλλων πολιτειών, αλλά πιθανότατα και των αρμόδιων αρχών σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια οι εισαγγελείς σε όλη τη χώρα έχουν πάρει… φωτιά, βγαίνοντας στο κυνήγι των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Google και το Facebook, για antitrust υποθέσεις. Μόνο η Google βρέθηκε αντιμέτωπη πέρυσι με τρεις διαφορετικές antitrust αγωγές, ενώ το Facebook σύρεται στα δικαστήρια από μια συμμαχία εισαγγελέων σε συνεργασία και με την ομοσπονδιακή αρχή του Federal Trade Commission.

Μάλιστα, και ο ίδιος ο Λευκός Οίκος έχει δείξει τις διαθέσεις του με το διορισμό της Λίνα Κάν, εκ των σκληρότερων επικριτών των αντιμονοπωλιακών πρακτικών, ως επίτροπο της Federal Trade Commission.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή