Τις εξορύξεις από τα ορυχεία της για την αγορά των κρυπτονομισμάτων απαγορεύει για τέσσερις μήνες, ήτοι μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση του Ιράν. Μάλιστα, την απόφαση ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

Επισήμως η απόφαση συνδέεται με τα συνεχόμενα και παρατεταμένα (έως και έξι ώρες ημερησίως) blackout που έχουν καταγραφεί σε μεγάλο μέρος της χώρας τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω της επιβάρυνσης του δικτύου, όμως πιθανότατα έχει να κάνει και με την προσπάθεια της Τεχεράνης να ελέγχει και να περιορίσει τις παράνομες δραστηριότητες και συναλλαγές που γίνονται στον κλάδο. Όπως ακριβώς έκανε πρώτη, η Κίνα πυροδοτώντας το sell off στο Bitcoin και τα περισσότερα κρυπτονομίσματα.

Η οικονομία του Ιράν βρίσκεται σε δυσχερή θέση αφότου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς τη χώρα του από την παγκόσμια ειρηνευτική συμφωνία με την Τεχεράνη και επανέφερε τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της. Ο Τζο Μπάιντεν, με την ανάληψη των καθηκόντων του, εξέφρασε την πρόθεση του να αναζωπυρώσει τη συμφωνία επαναφέροντας όλα τα μέρη στο τραπέζι. Πραγματικά, οι συνομιλίες στη Βιέννη πηγαίνουν καλά, αν και δεν έχουν φτάσει ακόμη σε συμφωνία.

Στο μεταξύ η ζήτηση για digital νομίσματα έχει παρουσιάσει εκρηκτική αύξηση στο Ιράν, καθώς το κοινό αγωνίζεται να ισορροπήσει τα έσοδα του και τις αποταμιεύσεις του απέναντι σε έναν πληθωρισμό που καλπάζει στο «τρελό» ποσοστό του 46,9%.

Οι ιρανικές αρχές διαπίστωσαν την εξέλιξη αυτή και προσπαθούν τώρα να βάλουν φραγμούς, προτάσσοντας την κάθετη αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρικό ρεύμα, κατά τουλάχιστον 20% μέσα στην τελευταία χρονιά, χωρίς βέβαια να μπορούν να αποδείξουν ότι αυτή συνδέεται με το άλμα στα κρυπτονομίσματα.

Σε κάθε περίπτωση η εντολή του Ροχανί είναι σαφής και απευθύνεται προς όλα τα υπουργεία και όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με μόνο στόχο την πάταξη των κρυπτονομισμάτων, αν και φαντάζει πρακτικά εξαιρετικά δύσκολο η απαγόρευση να εφαρμοστεί.

Εξάλλου, ο κλάδος των εξορύξεων κρυπτονομισμάτων έχει προσελκύσει και ξένους επενδυτές από τις χώρες που εξακολουθούν να συνεργάζονται με το Ιράν, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Kρυπτονομίσματα