Υποβαθμίζεται ο ρυθμιστικός ρόλος της Κίνας στην αγορά των commodities και την πορεία των τιμών τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs, καθώς η παγκόσμια ανάκαμψη φέρνει «μπροστά» έτερους παράγοντες, όπως τα επίπεδα της ζήτησης από τις ανεπτυγμένες αγορές, όπως και τυχόν ελλείψεις.

Παρά το γεγονός πως οι τιμές των commodities, τις προηγούμενες ημέρες υποχώρησαν, λόγω των προειδοποιήσεων της Κίνας για την πρόθεση της να πατάξει φαινόμενα κερδοσκοπίας στον κλάδο, η Goldman Sachs σε έκθεση της υποστηρίζει ότι πλέον ο σημαντικότερος ρυθμιστικός παράγοντας για σημαντικά εμπορεύματα, από το πετρέλαιο και το χαλκό έως τη σόγια, έχει να κάνει με την ανάκαμψη της ζήτησης από τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Η κατανάλωση στη Δύση αυξάνεται, η παραγωγική μηχανή ανεβάζει στροφές και αυτό είναι που ρυθμίζει τις τιμές, ωθώντας τις ανοδικά.

Επιπλέον, υπάρχει και ο παράγοντας των ελλείψεων και των προβλημάτων στα επίπεδα προσφοράς.

Βέβαια, η Κίνα παραμένει η κυριότερη αγορά για πολλά εμπορεύματα, όπως ο χαλκός, ο άνθρακας και το σιδηρομετάλλευμα, εξού και η πρόσβαση παρέμβαση των τοπικών αρχών στο ράλι των διεθνών τιμών που είχαν φέρει αλματώδη ενίσχυση του κόστους. Όμως, ο παρεμβατικός ρόλος των ΗΠΑ στον κλάδο έχει επηρεαστεί από τα μεγάλα πακέτα δημοσιονομικής στήριξης που ενισχύουν την παραγωγή και τη ζήτηση στη χώρα.

Εξάλλου λόγω των κυρώσεων και των δασμών, η Κίνα δεν διαθέτει πλέον το καθαρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που είχε άλλοτε όσον αφορά το χαμηλό εργατικό της κόστος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές