Μηδενική ανοχή απέναντι στους κερδοσκόπους ξεκαθάρισε ότι θα δείξει στο εξής η κινεζική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ανακόψει το ράλι στις τιμές των commodities, που τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εκτινάξει τις τιμές των μετάλλων στα ύψη. Η παρέμβαση αυτή είχε άμεσο αντίκτυπο στις σημερινές τιμές.

Συγκεκριμένα η αρμόδια Επιτροπή Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, που αποτελεί το κεντρικό γραφείο οικονομικού σχεδιασμού του Πεκίνου διεμήνυσε σήμερα την πρόθεση του να πατάξει μονοπώλια και κερδοσκοπικά παιχνίδια που επηρεάζουν την αγορά των commodities. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό θα γίνονται τακτικοί έλεγχοι στις συναλλαγές και τις παραδόσεις πρώτων υλών, με βάση και τις ανάγκες.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή είχε καλέσει χθες σε συνάντηση και τους επικεφαλής κορυφαίων εταιρειών παραγωγής μετάλλων, στους οποίους μεταφέρθηκε ευθέως το προειδοποιητικό μήνυμα του Πεκίνου.

Η ανάκαμψη των οικονομιών και της ζήτησης, λόγω και των πακέτων στήριξης, έχουν αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για το κλάδο ωθώντας τις διεθνείς τιμές στα ύψη. Μια εξέλιξη που η Κίνα ανησυχεί πως θα επηρεάσει δυσμενώς τη βιομηχανία και την οικονομία της, δεδομένου πως παραμένει μακράν η μεγαλύτερη χώρα απορρόφησης πρώτων υλών και commodities παγκοσμίως.

Στο θέμα είχε αναφερθεί, σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα, και ο πρωθυπουργός της χώρας Λι Κεκιάνγκ προαναγγέλλοντας τη λήψη μέτρων για τη συγκράτηση των διεθνών τιμών.

Ο αντίκτυπος στις αγορές ήταν άμεσος, με το σιδηρομετάλλευμα να υποχωρεί έως και 7% στα 163 δολάρια τον τόνο (αν και η πτώση του έχει φτάσει το 20%, αφότου έπιασε νέο ιστορικό υψηλό στις αρχές Μαϊου) και το αλουμίνιο να υποχωρεί κατά 3%. O χαλκός υποχώρησε κατά 6,5% στα 10.027 δολάρια, αρκετά κάτω από το νέο ιστορικό υψηλό που άγγιξε στις αρχές Μαϊου στα 10.724,5 δολάρια, όμως συνολικά για τη χρονιά παραμένει κερδισμένος και οι διεθνείς αναλυτές επιμένουν πως θα συνεχίσει να ανεβαίνει λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές