H πανδημία και οι οικονομικές συνέπειες της διεθνώς που «γονάτισαν» νοικοκυριά και επιχειρήσεις, περιορίζοντας τα εισοδήματα και εκτοξεύοντας στα ύψη την ανεργία, ελάχιστα φαίνεται πως επηρέασαν τελικά ανώτατα διοικητικά στελέχη. Αντιθέτως, σύμφωνα με ανάλυση του Economic Policy Institute τα εισοδήματα των CEOs παρουσίασαν τη μεγαλύτερη άνοδο εδώ και χρόνια.

Η έρευνα του Ινστιτούτου, με βάση τα επίσημα στοιχεία από 281 κορυφαίες διεθνείς επιχειρήσεις, έδειξαν πως ο μέσος όρος αποζημίωσης για τα ανώτατα διοικητικά στελέχη αυξήθηκε, μέσα στο 2020, κατά 15,9%, όταν για τους απλούς εργαζόμενους η αύξηση δεν ξεπέρασε το 1,8%.

Ο μέσος όρος της αποζημίωσης των στελεχών –που περιλαμβάνει μισθό, μπόνους, επιδόματα και stock options- αυξήθηκε κατά 2,9 εκατ. δολάρια, φτάνοντας συνολικά τα 21,4 εκατ. δολάρια για τη χρονιά.

Ταυτόχρονα το χάσμα μεταξύ της βάσης και της κορυφής της διοικητικής πυραμίδας διευρύνθηκε με την αναλογία αποζημίωσης CEO και εργαζόμενου να φτάνει πέρυσι το 307 προς 1, από 276 προς 1 το 2019 και το 21 προς 1 που ήταν το 1965.

Παράγοντας-κλειδί για την εξέλιξη αυτή ήταν η έκρηξη των χρηματιστηριακών αγορών κυρίως κατά το δεύτερο μισό της χρονιάς, με την άνοδο των μετοχών να εκτοξεύει στα ύψη τα stock options που ρευστοποίησαν τα διοικητικά στελέχη. Δίχως αμφιβολία «μιλάμε για εισοδήματα που φτάνουν σε ιστορικά υψηλά» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Λόρενς Μισέλ του Ινστιτούτου.

Είναι χαρακτηριστικό πως η αύξηση αυτή επήλθε παρά το γεγονός πως πολλά ανώτατα στελέχη αναγκάστηκαν να δεχτούν μειώσεις μισθών και μπόνους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο μέσος όρος των μισθών των CEOs μειώθηκε κατά 5,2% μέσα στη χρονιά, παρά τη συνολική αύξηση της αποζημίωσης τους κατά 15,9%, καθώς το 70% με 75% των εσόδων των ανώτατων στελεχών συνδέονται με την πορεία της μετοχής της εταιρείας τους.

Εξάλλου, οι μαζικές περικοπές που έφερε η πανδημία έπληξαν κυρίως τις κατώτερες διοικητικά θέσεις στους κόλπους των επιχειρήσεων, τόσο σε επίπεδο μισθών όσο και απολύσεων. Εκατομμύρια εργαζόμενοι που βρίσκονταν στη βάση της πυραμίδας έχασαν τη δουλειά τους, ενώ τα μεσαία και δη, ανώτατα στελέχη συνέχισαν να εργάζονται κανονικά και μάλιστα με τηλεργασία, με αποτέλεσμα και οι απολαβές τους να ενισχυθούν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή