Στην άνιση πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς βγαίνει από την κρίση της πανδημίας, αλλά και τις συνέπειες που αυτό θα επιφέρει αναφέρθηκε σε ομιλία του, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ), Χαρουχίκο Κουρόντα.

Συγκεκριμένα, ο Ιάπωνας διοικητής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα άνισα σημεία ανάκαμψης που παρουσιάζει η παγκόσμια οικονομία, καθώς όλες οι χώρες δεν καταφέρνουν να ξεφύγουν με τον ίδιο ρυθμό από τις συνέπειες της πανδημίας. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση των οικονομικών ανισοτήτων, διόγκωση των χρεών αλλά και αύξηση των αποταμιεύσεων λόγω της αβεβαιότητας.

Μάλιστα, όπως επεσήμανε, η αλλαγή του τοπίου θα αλλάξει και το ρόλο που καλούνται να παίξουν οι κεντρικές τράπεζες, οι οποίες από το να ενισχύουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων με προσωρινά ή μεσοπρόθεσμα μέτρα, θα κληθούν να βοηθήσουν τις εταιρίες να αποφύγουν τη χρεοκοπία με μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές πολιτικές.

Στις δε, προκλήσεις που θα κληθούν να διαχειριστούν οι κεντρικές τράπεζες, μαζί με την άνιση οικονομική ανάκαμψη που θα διευρύνει τις ανισότητες και την ενίσχυση των τιμών, ο κ. Κουρόντα προσθέτει την κλιματική αλλαγή.

Εξάλλου, η υγειονομική κρίση μπορεί να έδωσε νέα ώθηση στην ψηφιοποίηση και τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών, που μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα, συνάμα ωστόσο συνιστά έναν ακόμη παράγοντα ανισότητας, καθώς τα πλεονεκτήματα της σύγχρονης τεχνολογίας απολαμβάνει μόνο ένα τμήμα του πληθυσμού.

«Έχουμε ξεκινήσει να βλέπουμε το φως στην άκρη του τούνελ της πανδημίας, όμως το φως αυτό δεν αποκαλύπτει το σχήμα της κοινωνίας και της οικονομίας που έχει διαμορφωθεί» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή