Η χρονιά που έφυγε δεν έμοιαζε με καμιά άλλη, και δεν μιλάμε για την πανδημία. Υπήρξαν πολλές σημαντικές δημόσιες  επιειρηματικές συμπράξεις, τα ολοένα αυξανόμενα κρυπτονομίσματα είχαν ξέφρενη πορεία ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι τιμές των μετοχών.

Αναπόφευκτα λοιπόν ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στον 35ο ετήσιο κατάλογο των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο του περιοδικού Forbes σημείωσε μια άνευ προηγουμένου εκτίναξη με 2.755 ζάπλουτους επιχειρηματίες να φιγουράρουν στη λίστα. Μάλιστα το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι προστέθηκαν 660 περισσότεροι μέσα σε μόλις ένα έτος. Αθροιστικά, οι περιουσίες τους αξίζουν 13,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, από 8 τρισεκατομμύρια δολάρια που ήταν στη λίστα του 2020.

Υπάρχει επίσης ρεκόρ 493 νεοεισερχόμενων στη λίστα – περίπου ένας νέος δισεκατομμυριούχος κάθε 17 ώρες, συμπεριλαμβανομένων 210 από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ και 98 από τις ΗΠΑ.

Ο πλουσιότερος νεοεισερχόμενος, με περιουσία 38,2 δισ. δολάρια, είναι η Μίριαμ Άντελσον από τη Νεβάδα των ΗΠΑ, που κληρονόμησε τον σύζυγό της Σέλντον  και την αυτοκρατορία καζίνο του, μετά τον θάνατό του τον Ιανουάριο. Άλλοι αξιοσημείωτοι νεοεισερχόμενοι είναι ο παραγωγός ταινιών και τηλεόρασης Τάιλερ Πέρι, η συνιδρύτρια της εφαρμογής ραντεβού Bumble, Γουίτνεϊ Γουλφ Χερντ -η νεότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος του κόσμου- και ο Γκιγιόμ Πουσάζ, ιδρυτής της εταιρείας πληρωμών Checkout.com. Άλλα 250 άτομα που είχαν «πέσει» από τη λίστα των δισεκατομμυριούχων στο παρελθόν επέστρεψαν. Συνολικά, ένα εντυπωσιακό 86% όλων των δισεκατομμυριούχων είναι πλουσιότερο από ό, τι πριν από ένα χρόνο.

Οι πλουσιότεροι των πλουσιότερων

Ο Τζεφ Μπέζος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο για τέταρτη χρονιά, με περιουσία αξίας 177 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και αύξηση 64 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, ως αποτέλεσμα της αύξησης των μετοχών της Amazon. Ο Έλον Μασκ – ο μεγαλύτερος κερδισμένος σε όρους δολαρίου – έφτασε στο νούμερο 2, με περιουσία 151 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με μια επιβλητική αύξηση κατά 126,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όταν κατέλαβε την 31η θέση με 24,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο κύριος λόγος: η αύξηση κατά 705% στις μετοχές της Tesla. Ο Γάλλος μεγιστάνας πολυτελών ειδών Μπερνάρντ Αρνό διατηρεί τη θέση του στο νούμερο 3, αλλά η περιουσία του σχεδόν διπλασιάστηκε στα 150 δισεκατομμύρια δολάρια, από 76 δισεκατομμύρια δολάρια, λόγω της αύξησης 86% των μετοχών της LVMH, ιδιοκτήτη εμπορικών σημάτων, συμπεριλαμβανομένων των Louis Vuitton και Christian Dior και των καλλυντικών Sephora.

Οι δέκα πρώτοι πλουσιότεροι αξίζουν 1,15 τρισεκατομμύρια δολάρια, περιουσίες αυξημένες κατά τα δύο τρίτα, από 686 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Συνολικά, οι δισεκατομμυριούχοι της Ευρώπης είναι κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια πλουσιότεροι από ό, τι πριν από ένα χρόνο.

Φέτος, υπάρχουν τέσσερα άτομα με περιουσία αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και άνω – από ένα μόνο (Μπέζος) στη λίστα του περασμένου έτους. Εκτός από τους Μπέζος, Μασκ και Αρνό, υπάρχει ο Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος κατατάσσεται στο Νο. 4, με 124 δισεκατομμύρια δολάρια, ενισχυμένος από τη δύναμη των μετοχών που κατέχει στη Microsoft, τον καναδικό Εθνικό Σιδηρόδρομο και τον κατασκευαστή τρακτέρ Deere & Company.

Ο πρώτος δημιουργός του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, διαθέτει περιουσία που ξεπερνά τα 97 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένη κατά 42,3 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερο από ένα χρόνο πριν. Οι μετοχές του Facebook αυξήθηκαν κατά 80% τον περασμένο χρόνο, καθώς οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποίησαν τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων για να παραμείνουν σε επαφή.

Η πλουσιότερη γυναίκα φέτος είναι η διάδοχος της γαλλικής εταιρείας καλλυντικών Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μέγερς.

Ο Γούρεν Μπάφετ είναι ο έκτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου με περιουσία 96 δισεκατομμυρίων δολαρίων και είναι η πρώτη φορά που βγαίνει εκτός πεντάδας.

H… κατανομή των δισεκατομμυριούχων

Όσον αφορά στην γεωγραφική κατανομή των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη, οι περισσότεροι, 724, βρίσκονται στις ΗΠΑ, στην Κίνα βρίσκονται 698, ακολουθεί η Ινδία με 140, και έπονται η Γερμανία με 136 και η Ρωσία με 117 δισεκατομμυριούχους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή