Μια διάσημη φράση ήρωα στην ταινία κινουμένων σχεδίων Toy Story ήταν: «Στο διάστημα και ακόμη παραπέρα». Το ίδιο μπορεί να επικαλεστεί η εταιρεία κινηματογραφικών αιθουσών AMC που βλέπει την μετοχή της να εκτινάσενται 20% στη διάρκεια προσυνεδριακών συναλλαγών στη Wall Street για να βρεθεί στα 74,85 δολάρια, ανεβάζονας την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας πάνω από το 30 δις δολάρια, δηλαδή μεγαλύτερη από τουλάχιστον τις μισές εταιρείες του δείκτη S&P 500.

Σ΄ολόκληρη την Αμερική, πόστερς έχουν γεμίσει τους δρόμους και τα καλοκαιρινά πάρτι στις πισίνες με τον τίτλο «Η AMC στο φεγγάρι», σε μια ένδειξη της επενδυτικής φρενίτιδας για τις μετοχές meme, εταιρείες που γίνονται viral στα κοινωνικά δίκτυα και στα ηλεκτρονικά μέσα.

Η πρόσφατη φρενίτιδα φαίνεται πως έχει μεγαλύτερη δυναμική σε σχέση με αυτή που δημιουργήθηκε για την GameStop Corp τον περασμένο Ιανουάριο και οι λόγοι γιαυτό είναι εξ ίσου ασαφείς. Μερίδα αναλυτών επισημαίνει την πλεονάζουσα ρευστότητα και τις αποταμιεύσεις που αυξήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας. Αλλοι, αναφέρουν τον αντίκτυπο των κοινωνικών δικτύων που λειτουργούν σαν πλατφόρμες για μικροεπενδυτές.

Στο στόχαστρο των επενδυτών έχουν μπει κι άλλες εταιρείες, όπως BlackBerry Ltd (+39%), Workhorse Group Inc (+26%) σε προσυνεδριακές συναλλαγές.

Το ράλι της AMC είναι αξιοσημείωτο όχι μόνο σε όρους ταχύτητας αλλά και έκτασης. Πριν μερικούς μήνες, η εταιρεία βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού (της πτώχευσης δηλαδή) καθώς η πανδημία έκλεισε τους κινηματογράφους στις ΗΠΑ. Επιπλέον, η προοπτική για την κινηματογραφική βιομηχανία παραμένει γεμάτη προκλήσεις. «Η AMC δεν είναι μια εταιρεία σε άνθηση, ή τουλάχιστον όχι τώρα,» δήλωσε η Ιπεκ Οζκαρντεσκάγια, αναλύτρια στην Swissquote.

«Υπάρχει μικρή πιθανότητα πως το πραγματικό και μελλοντικό επιχειρηματικό περιβάλλον θα μπορέσει να δικαιολογήσει τη σημερινή κεφαλαιοποίηση της εταιρείας εκτός αν υπάρξει κάποια απίστευτη καινοτομία στον κλάδο κινηματογραφικών αιθουσών που δεν έχουμε ακούσει και η οποία θα μπορέσει να αλλάξει την εικόνα της βιομηχανίας,» δήλωσε στο Bloomberg.

Η AMC ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα επιβραβεύσει τους αρχικούς υποστηρικτές της με δώρα όπως ειδικές προβολές και δωρεάν ποπ-κορν. Επίσης θα κάνει χρήση των τεράστιων χρηματιστηριακών κερδών για να αντλήσει 230 εκατομμύρια δολάρια απευθείας από την Mudrick Capital Management –έναν από τους κύριους πιστωτές της- προκειμένου να βελτιώσει τα οικονομικά της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές