Οι επενδυτές που σόρταραν meme μετοχές της AMC Entertainment εκτιμάται ότι έχασαν 1,23 δισ. δολάρια την βδομάδα που πέρασε καθώς οι μετοχές της ετιαρίας σημείωσαν άνοδο άνω του 116% από τη Δευτέρα, σύμφωνα με στοιχεία της S3 Partners.

Το ράλι σταμάτησε αργά την Παρασκευή, αφού στο χρηματιστήριο η μετοχή της AMC σημείωσε άνοδο κατά 38% στη διάρκεια των συναλλαγών νωρίς το πρωί. Οι μετοχές έκλεισαν στα $26,12  ανά μετοχή την Παρασκευή, από $13,68 τη Δευτέρα. Στο αποκορύφωμά της, η μετοχή έφτασε τα $36,72 ανά μετοχή.

Η AMC ήταν η πιο ενεργή μετοχή στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την Παρασκευή, καθώς περισσότερες από 650 εκατομμύρια μετοχές άλλαξαν χέρια. Ο μέσος όρος συναλλαγών 30 ημερών είναι πάνω από 100 εκατομμύρια μετοχές, σύμφωνα με το FactSet.

Με 450 εκατομμύρια μετοχές σε κυκλοφορία, ολόκληρη η εταιρεία άλλαξε χέρια σχεδόν 1,5 φορές κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης της Παρασκευής.

Το λεγόμενο σορτάρισμα (short covering) μάλλον συνέβαλε στο μαζικό ράλι της AMC αυτή την εβδομάδα. Η εταιρεία έχει περίπου 20% των μετοχών της σε θέσεις short covering, σε σύγκριση με μέσο όρο 5% για μια τυπική μετοχή των ΗΠΑ, δήλωσε η S3 Partners.

Όταν ένα μετοχικό απόθεμα ανεβαίνει υψηλότερα γρήγορα, οι short sellers αναγκάζονται να αγοράσουν πίσω δανεισμένες μετοχές για να κλείσουν τη θέση τους και να μειώσουν τις απώλειες. Η αναγκαστική αγορά τείνει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το ράλι.

Οι νέοι επενδυτές λιανικής της AMC, οι οποίοι ανέρχονται σε 3,2 εκατομμύρια, κατείχαν περίπου το 80% των 450 εκατομμυρίων μετοχών της εταιρείας στις 11 Μαρτίου, ανέφερε η AMC νωρίτερα αυτό το μήνα. Οι προσπάθειές τους, οι οποίες αυξήθηκαν τον Ιανουάριο, ώθησαν το απόθεμα στα $20 ανά μετοχή, από 5 $, και επέτρεψαν στην AMC να ελαφρύνει το χρέος της κατά περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια.

Η αύξηση της AMC χτυπάει τους πωλητές με απώλεια 1,3 δισ. δολαρίων

Η ατζέντα των επενδυτών λιανικής ήταν να διατηρήσει την AMC ζωντανή και να πλήξει τα hedge funds, ανέφερε ένας αναλυτής στο CNBC.

Το άλμα πάνω από 1,100% στο απόθεμα της AMC από τον Ιανουάριο αψηφά τις προβλέψεις των αναλυτών της Wall Street. Η AMC βρισκόταν υπό μεγάλη πίεση. Έχει χρέος περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έπρεπε να αναβάλει την αποπληρωμή μισθωμάτων ύψους 450 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς τα έσοδά της μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης πανδημίας. Οι κινηματογράφοι έκλεισαν για αρκετούς μήνες, και όταν η εταιρεία άνοιξε ξανά τις πόρτες της, λίγοι καταναλωτές αισθάνθηκαν άνετα να παρακολουθήσουν προβολές, ενώ τα στούντιο κινηματογράφων ανέστειλαν νέες κυκλοφορίες.

Ενώ η βιομηχανία του κινηματογράφου ανακάμπτει, η AMC εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ισχυρούς κραδασμούς. Παρόλο που η εταιρεία έκλεισε το πρώτο τρίμηνο με ρευστότητα ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, το μεγαλύτερο που είχε ποτέ στην ιστορία των 100 ετών της, τα μετρητά θα την κρατήσουν μέχρι το 2022, εκτός εάν το κοινό επιστρέψει μαζικά στις αίθουσες για να καλύψει μήνες χωρίς έσοδα.

Ενώ οι αρχικές ενδείξεις των box-office είναι πολλά υποσχόμενες, τα βασικά στοιχεία των επιχειρήσεων κινηματογράφου έχουν αλλάξει τον τελευταίο χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της χωρητικότητας των αιθουσών, των ταυτόσημων ημερομηνιών κυκλοφορίας με υπηρεσίες διαδικτυακής ροής (streaming) και του αριθμού των ημερών που παίζουν οι ταινίες στους κινηματογράφους.

Την τελευταία ημέρα του 2019, η AMC είχε αγοραία αξία $751,87 εκατ.. Την Παρασκευή, αυτή η αξία ανήλθε σε περίπου 11,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του FactSet.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις