Προειδοποίηση για τον κίνδυνο φούσκας στις αγορές ενεργητικού απηύθυνε η Federal Reserve βλέποντας τους επενδυτές να αναλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο ρίσκο ανεβάζοντας τις αξίες σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

«Τρωτά σημεία που συνδέονται με την αυξανόμενη διάθεση για ρίσκο ενισχύονται», ανέφερε η διοικητής της ομοσπονδιακής τράπεζας Λάελ Μπρέϊναρντ, επικεφαλής της επιτροπής χρηματοπιστωτικής σταθερότητας του διοικητικού συμβουλίου, σε δήλωση που συνόδευε έκθεση της Federal Reserve που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

«Ο συνδυασμός των τεντωμένων αποτιμήσεων με τα πολύ υψηλά επίπεδα εταιρικού χρέους χρήζει προσοχής λόγω της πιθανότητας να ενισχύσει τον αντίκτυπο μιας επανατιμολόγησης.» Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι τιμές μπορεί να είναι ευάλωτες σε «σημαντικές πτώσεις» εάν η διάθεση για ρίσκο υποχωρήσει, όπως ανέφερε η έκθεση.

Η Μπρέϊναρντ και η έκθεση ανέφεραν ζημιές που υπέστησαν τράπεζες λόγω των συναλλαγών με την Archegos Capital Management, με τον κεντρικό τραπεζίτη να κάνει λόγο για: «περισσότερο λεπτομερείς, υψηλής συχνότητας γνωστοποιήσεις.»

 Ανησυχία για τη μόχλευση των hedge funds

«Η υπόθεση Archegos απεικονίζει την περιορισμένη ορατότητα στην έκθεση των αντισταθμιστικών ταμείων και λειτουργεί ως υπενθύμιση ότι τα διαθέσιμα μέτρα μόχλευσης των hedge funds ίσως δεν επισημαίνουν σημαντικούς κινδύνους,» ανέφερε.

Η Ενωση Ταμείων υπό Διαχείριση, που εκπροσωπεί τα αντισταθμιστικά ταμεία, αντέδρασε στις δηλώσεις της Μπρέϊναρντ. «Είναι ατυχές το γεγονός ότι διαμορφωτές πολιτικής λανθασμένα μπερδεύουν τα hedge funds με μη ρυθμισμένες οντότητες όπως ιδιώτες και οικογενειακά γραφεία,» ανέφερε ο Μπράϊαν Κόρμπετ, πρόεδρος της Ενωσης σε δήλωσή του. «Τα hedge funds είναι πολύ καλά ρυθμισμένα,» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τόνισε.

Με τα επιτόκια να βρίσκονται κοντά σε μηδενικά επίπεδα και τα προγράμματα μαζικής αγοράς ομολόγων σε πλήρη εξέλιξη –η Federal Reserve αγοράζει ενυπόθηκα χρεόγραφα αξίας 40 δις δολαρίων και κρατικά χρεόγραφα αξίας 80 δις δολαρίων κάθε μήνα- έχουν οδηγήσει τους επενδυτές εις άγραν αποδόσεων με αποτέλεσμα οι τιμές ενεργητικού να βρίσκονται στα ύψη, ειδικά επενδύσεις ρίσκου όπως μετοχές, κρυπτονομίσματα και χρέος υψηλής απόδοσης. Ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 ενισχύεται 12% φέτος.

«Η πραγματική ιστορία εδώ είναι η ένταση –αν όχι η έντονη αντίφαση- της πολιτικής της Fed για ποσοτική χαλάρωση, του στόχου για χαμηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια και η ενθάρρυνση της αναζήτησης για αποδόσεις, με την ανησυχία ότι οι άνθρωποι πράγματι αναζητούν αποδόσεις,» δήλωσε ο Τζόρτζ Σέλγκιν,  της Cato Institute στην Ουάσιγκτον, αναφερόμενος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. «Η Fed σίγουρα θα μπορούσε να περιορίσει τις δραστηριότητες στην ποσοτική χαλάρωση προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή την αύξηση του κινδύνου καθώς η ανάκαμψη συνεχίζεται,» πρόσθεσε.

Οι μετοχές meme και οι SPACs

«Ενδείξεις που δείχνουν την αύξηση της διάθεσης για ρίσκο στα χρηματιστήρια στις αρχές του 2021 περιλαμβάνουν τα επεισόδια των μεγάλων όγκων συναλλαγών και την μεταβλητότητα των αποκαλούμενων meme μετοχών –μετοχών που καταγράφουν άνοδο στις συναλλαγές αφού πρώτα έχουν γίνει viral στα κοινωνικά δίκτυα,» ανέφερε η έκθεση της Fed, για να προσθέσει: «H αυξημένη έκδοση μετοχών μέσω των SPACs επίσης σημαίνει αυξημένη διάθεση για ρίσκο.»

Τα χαμηλά επιτόκια επίσης επηρεάζουν την πραγματική οικονομία. Οι τιμές κατοικιών ακρίβυναν 1% φέτος εν μέσω υψηλής ζήτησης για ακίνητα και της έλλειψης προσφοράς, ενώ η έκρηξη στην ανακαίνιση κατοικιών συνέβαλε στην ώθηση των προθεσμιακών συμβολαίων ξυλείας σε νέα ιστορικά υψηλά. Ο Δείκτης Εμπορευμάτων του Bloomberg, που καταγράφει τα πάντα από σιτηρά μέχρι φυσικό αέριο και νικέλιο, βρίσκεται 19% πάνω από τις αρχές του έτους.

Η έκθεση τονίζει ότι οι αυξήσεις στις τιμές κατοικιών είχαν θετικό αντίκτυπο στους δανειζόμενους αφού ενίσχυσαν τις αξίες. Ωστόσο, επισημαίνει ότι κάποιες κατηγορίες δανειζομένων που βρίσκονται σε προγράμματα ανοχής πληρωμών –όσοι πρόκειται να προσληφθούν σε βιομηχανίες που επλήγησαν καίρια από την πανδημία- θα βρεθούν εκτεθειμένοι όταν τα προγράμματα αυτά λήξουν. Η έκθεση τόνισε επίσης ότι τα χαμηλά επιτόκια έχουν μειώσει τις προσδοκίες αδυναμίας πληρωμών ενώ και οι τράπεζες έχουν χαλαρώσει τους κανόνες δανεισμού. «Το μερίδιο των νέων δανείων σε μεγάλες επιχειρήσεις με υψηλό ποσοστό μόχλευσης –που θεωρείται η αναλογία χρέους/Εbitda άνω του 6- υπερέβη τα ιστορικά υψηλά που άγγιξε τα προηγούμενα χρόνια,» ανέφερε.

Η έκθεση της Federal Reserve επισήμανε ότι τα διαθέσιμα στοιχεία συμπεραίνουν ότι τα hedge funds παρουσιάζουν υψηλή μόχλευση, ενώ τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια στην έκθεση κινδύνου, απηχώντας την έκκληση της Μπρέϊναρντ για περισσότερη διαφάνεια.

«Ορισμένα hedge funds με σημαντικές short θέσεις υπέστησαν απώλειες στη διάρκεια του επεισοδίου με τις μετοχές meme τον Ιανουάριο του 2021, όταν η έντονη δραστηριότητα στα κοινωνικά δίκτυα συνέβαλε στη διακύμανση των τιμών για ορισμένες μετοχές,» ανέφερε η έκθεση, προφανώς αναφερόμενη στη μετοχή της GameStop Corp η οποία εκτινάχθηκε πάνω από τα 300 δολάρια η μετοχή από 20 δολάρια που ήταν, σε διάστημα ολίγων ημερών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή