Στους 1.415 καθορίστηκε για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, ο αριθμός των εισακτέων στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.), εκ των οποίων 830 θα είναι Πλοίαρχοι και 585 Μηχανικοί.
Ο αριθμός είναι ιδιαίτερα υψηλός σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχαν εισαχθεί στις ΑΕΝ μόλις 994 σπουδαστές (528 Πλοίαρχοι και 466 Μηχανικοί).
Η αύξηση του αριθμού των εισακτέων στις ΑΕΝ συμπίπτει και με την καμπάνια ενημέρωσης των νέων για τις προοπτικές του ναυτικού επαγγέλματος που υλοποιεί η Ένωσις Ελλήνων Εφοπλιστών.

Όπως αναφέρει ο Κανονισμός Εισαγωγής σπουδαστών/ σπουδαστριών στις ΑΕΝ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολτικής με άλλη απόφαση θα καθορισθεί ο αριθμός των εισαγομένων σπουδαστών/-στριών ανά Σχολή των Α.Ε.Ν., οι ημερομηνίες υποβολής δικαιολογητικών και υγειονομικών εξετάσεων, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια. Με όμοια απόφαση ρυθμίζονται τα θέματα ελέγχου της γνώσης κολύμβησης των σπουδαστών/- στριών που τελικά θα εισαχθούν στις Σχολές των Α.Ε.Ν., καθώς και η διαδικασία αποκλεισμού από την εισαγωγή, σε περίπτωση διαπίστωσης κατάθεσης από υποψήφιο/α σπουδαστή/-στρια Α.Ε.Ν. παράτυπων ή ανακριβών δικαιολογητικών.

Οσον αφορά την προέλευση των υποψηφίων σύμφωνα με το άρθο 1 του κανονισμού εισαγόμενοι σπουδαστές/-στριες προέρχονται από υποψηφίους/-ιες που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και κατανέμονται ως ακολούθως:

1.1. Σε ποσοστό 65% του συνολικού αριθμού εισακτέων, προερχόμενους από ημερήσια Γενικά Λύκεια (ΓΕ.Λ.) από τα επιστημονικά πεδία Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών και Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής (2ο και 4ο) και συγκεκριμένα:
1.1.α. i) ποσοστό 0,90 Χ 65 = 58,5% από ημερήσια ΓΕ.Λ. από τα επιστημονικά πεδία Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών και Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής (2ο και 4ο), με τους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν το σχολικό έτος 2020 – 2021.
ii) ποσοστό 0,10 Χ 65 = 6,5% από κατόχους Βεβαίωσης Συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις των δύο τελευταίων ετών χωρίς νέα εξέταση.

1.1. β. Επιπλέον των θέσεων αυτών, ποσοστό 1% θα καλύπτεται από υποψήφιους εσπερινών ΓΕ.Λ.

1.2. Σε ποσοστό 35% του συνολικού αριθμού εισακτέων, προερχόμενους από ημερήσια Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) όλων των τομέων και συγκεκριμένα:
1.2.α. i) ποσοστό 0,90 Χ 35 = 31,5% από ημερήσια ΕΠΑ.Λ. όλων των τομέων, με τους όρους, προϋποθέσεις, εξεταστέα ύλη και διαδικασίες που ισχύουν το σχολικό έτος 2020-2021.
ii) ποσοστό 0,10 Χ 35 = 3,5% από κατόχους Βεβαίωσης Συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις των δύο τελευταίων ετών χωρίς νέα εξέταση.
1. 2.β. Επιπλέον των θέσεων αυτών, ποσοστό 1% θα καλύπτεται από υποψήφιους εσπερινών ΕΠΑ.Λ..

2. ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Καθ’ υπέρβαση του εκάστοτε καθοριζόμενου αριθμού εισακτέων σπουδαστών/-στριών στις Α.Ε.Ν., εισάγονται υποχρεωτικώς, κατά τη μεταξύ τους σειρά επιτυχίας, εφόσον συγκεντρώνουν τη βαθμολογική βάση επιτυχίας σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις:

2.1. Μέχρι ποσοστού δέκα τοις εκατό (10%) υποψήφιων εκ τέκνων ή αδελφών αναπήρων και θυμάτων πολέμου και Εθνικής Αντίστασης, τέκνων ή αδελφών αναπήρων και θυμάτων ειρηνικής περιόδου ως και υποψηφίων που είναι πολύτεκνοι, κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 1910/1944 (Α’ 229), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 6 του ν. 3454/2006 (Α’ 75), καθώς και υποψηφίων τέκνων των ανωτέρω πολυτέκνων. Η πολυτεκνική ιδιότητα διατηρείται ισοβίως σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 3454/2006 (Α’ 75).

2.2. Μέχρι ποσοστού τρία τοις εκατό (3%) υποψήφι-ων γονέων και τέκνων πολυμελών οικογενειών με τρία ζώντα τέκνα από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων άγαμων μητέρων με τρία μη αναγνωρισθέντα ζώντα τέκνα χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ηλικιακά όρια για την απόκτηση της ιδιότητας αυτής.

2.3. Μέχρι ποσοστού δύο τοις εκατό (2%) υποψήφιων (α) ορφανών από τον ένα ή και από τους δύο γονείς ή τέκνων άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα, (β) με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων με ειδικές ανάγκες επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%.

2.4. Σε περίπτωση ύπαρξης κενών θέσεων των ανωτέ-ρω 2.1, 2.2 και 2.3 περιπτώσεων, αυτές συμπληρώνονται από υποψήφιους της Γενικής Κατηγορίας.

2.5. Οι υποψήφιοι/-ες των ανωτέρω 2.1, 2.2 και 2.3 πα-ραγράφων κάθε Ειδικής Κατηγορίας με βάση τον τελικό βαθμό κατάταξής τους, καταλαμβάνουν θέσεις Γενικής Κατηγορίας και μόνο εφόσον δεν επιλεγούν στη Γενική Κατηγορία, τότε καταλαμβάνουν τις θέσεις της Ειδικής Κατηγορίας που προκηρύσσονται γι’ αυτούς.

Δείτε εδώ το σχετικό ΦΕΚ με τον Κανονισμό Εισαγωγής στις ΑΕΝ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
Στυλιανίδης: «Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ανάλογο, ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων από ό,τι ήταν πέρυσι»
Ακτοπλοΐα |

«Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων», λέει ο Στυλιανίδης

Η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Κωνσταντίνου – Βασίλειου Μεταξά