Στα εγκαίνια ενός νέου εργοστασίου ημιαγωγών προχώρησε σήμερα ο γερμανικός όμιλος Bosch παρουσία και της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, με στόχο να περιορίσει κάπως το τεράστιο έλλειμμα που παρουσιάζει ο κλάδος των μικροτσίπ παγκοσμίως.

Το εργοστάσιο, που βρίσκεται κοντά στη Δρέσδη, συνιστά μια τεράστια επένδυση της τάξεως του ενός δισ. ευρώ και φιλοδοξεί να περιορίσει το έλλειμμα που αντιμετωπίζουν οι γερμανικές αλλά και ευρωπαϊκές βιομηχανίες (όπως οι βιομηχανίες αυτοκινήτου) με αποτέλεσμα να βλέπουν τον τζίρο τους να υποχωρεί.

«Το κάθε μικροτσίπ που θα φτιάχνουμε, είναι ένα τσιπ λιγότερο από αυτά που λείπουν. Και αυτό θα βοηθήσει» σχολίασε μιλώντας στο Reuters, ο Χάραλντ Κρούγκερ, της Robert Bosch.

Άλλωστε, και η Καγκελάριος Μέρκελ κατά την ομιλία της στα εγκαίνια μίλησε για την απειλή που ελλοχεύει για τον ρυθμό ανάκαμψης της γερμανικής οικονομίας, αλλά και την στρατηγικής σημασία ανάγκη που υπάρχει η χώρα να μειώσει την εξάρτηση της από ξένες γραμμές προσφοράς. «Οι ανταγωνιστές μας σε όλο τον κόσμο δεν κοιμούνται» τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ, εξηγώντας πως πρόκειται και για θέμα… εθνικής ασφάλειας.

Αυτός είναι, εξάλλου, ο λόγος που το γερμανικό Δημόσιο στήριξε έμπρακτα το σχέδιο για το νέο εργοστάσιο της Bosch προσφέροντας κρατική επιδότηση ύψους 243 εκατ. δολαρίων, στο πλαίσιο και ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Η μείωση της εξάρτησης της Γερμανίας, αλλά και της Ευρώπης ευρύτερα από ξένες εταιρείες παραγωγής ημιαγωγών είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί τόσο το Βερολίνο όσο και τις Βρυξέλλες. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στα σκαριά σχέδιο για την κάθετη αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής, έτσι ώστε η αναλογία της επί της παγκόσμιας παραγωγής ημιαγωγών θα διπλασιαστεί στο 20%, μέχρι το 2030.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή