Τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 120 MW, από δήμους και περιφέρειες θα πριμοδοτήσει το υπουργείο Ενέργειας.

Τα έσοδα από τη λειτουργία τους προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών φτωχών νοικοκυριών. Υπολογίζεται ότι κατ´ αυτόν τον τρόπο θα στηριχτούν περίπου 30.000 νοικοκυριά σε όλη τη χώρα.

————————————-

Το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας. Η ελληνική πλευρά προσδοκά σε μια καλή συμφωνία δημοσιονομικών στόχων, που απλά δεν θα στραγγαλίζει την ανάπτυξη

Πολλά θα εξαρτηθούν από το πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η διαπραγμάτευση. Η Αθήνα ελπίζει όχι πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές στη Γερμανία. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει πάλι ο κίνδυνος να επικρατήσει το δόγμα Σόιμπλε, με τα γνωστά επακόλουθα του, σε όλα τα μέτωπα.

————————————

Το διάβασα στο primeminister.gr: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει μέρος στις εργασίες του ψηφιακού συνεδρίου Beyond the Pandemic: A Radical New Approach to Health Security, που συνδιοργανώνουν το ινστιτούτο γεωπολιτικών αναλύσεων Eurasia Group και η οργάνωση Flagship Pioneering.

Ο Πρωθυπουργός αρχικά θα συνομιλήσει με τη συντονίστρια, δημοσιογράφο του CNBC Meg Tirrell, και στη συνέχεια θα έχει συζήτηση με τον Πρόεδρο της Moderna, Noubar Afeyan και τον Πρόεδρο του Eurasia Group, Ian Bremmer».

Ένα από τα ονόματα μου τράβηξε το ενδιαφέρον. Εκείνο του συνιδρυτή της Moderna Noubar Afeyan και αυτό γιατί η ιστορία του είναι σαν ένα παραμύθι από τα παλιά, από εκείνα που έλεγαν οι γιαγιάδες στα εγγόνια για το ξεριζωμό, τις χαμένες πατρίδες, τη μάχη για την επιβίωση στις νέες χώρες.

Ο Afeyan Αμερικανός πολίτης εδώ και χρόνια δεν ξεχνά τις ρίζες του. Μια από τις γιαγιάδες του ήταν από τους διασωθέντες της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις Οθωμανικές αρχές. Η οικογένεια του βρήκε καταφύγιο στον Λίβανο. Εκεί γεννήθηκε και εκείνος το 1962. Αλλά, ο Λίβανος δεν έμελλε να είναι και το παντοτινό σπίτι του. Ο 13χρονος Noubar ακολουθεί τους γονείς του στην «έξοδο» από την «τρέλα» του εμφυλίου πολέμου που ξεσπά σε αυτήν την άλλοτε ήσυχη πλευρά της Μέσης Ανατολής. Είναι το 1975.  Τρία χρόνια αργότερα αποφοιτά από το Loyola High School του Μόντρεαλ, την πρωτεύουσα του Γαλλόφωνου Κεμπέκ. Με πτυχίο χημικού μηχανικού από το McGill University μετακομίζει στις ΗΠΑ για να φθάσει να κάνει ένα πολύ καλό – και από τα πρώτα στον τομέα του- διδακτορικό στο ΜΙΤ, στο φημισμένο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Μασαχουσέτης.

Την πρώτη εταιρεία βιοτεχνολογίας την φτιάχνει την ίδια χρονιά που ολοκληρώνει και το διδακτορικό του στο ΜΙΤ. Το 1987. Από τότε ο Afeyan έχει ιδρύσει ή συν-ιδρύσει αλλά και μετάσχει στην ανάπτυξη πάνω από 40 και πλέον startups. Συνολικά, με τον ένα ή άλλο τρόπο έχει συμβάλει στη δημιουργία πάνω από 50 startups που δραστηριοποιούνται στις Επιστήμες Υγείας αλλά και αμιγώς τεχνολογικές.

Το 2000 έχει το «όχημα» ή αν προτιμάτε, το πολυεργαλείο της Flagship Pioneering, ενός venture capital που κάνει focus στην βιοτεχνολογία.

Το 2009 ο Afeyan συν-ιδρύει την co-founded Moderna, το IPO της οποίας το 2018 παραμένει το μεγαλύτερο στην ιστορία της βιοτεχνολογίας. Η συνέχεια είναι πάνω – κάτω γνωστή…

—————————————

Κλείδωσε τελικά η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Μόλις πριν από μερικά εικοσιτετράωρα και σίγουρα μετά την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα. Μέχρι τότε, τίποτα δεν ήταν δεδομένο αναφορικά με αυτή τη συνάντηση. Παρά τα όσα περί του αντιθέτου διαδίδονταν

Στις λεπτομέρειες του, η Αθήνα θέλει περισσότερο μια τετ α τετ συνομιλία των δυο αντρών και μάλιστα μετά τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν. Η Άγκυρα δεν έχει πρόβλημα, αν και θα ήθελε η συνάντηση με τον Μητσοτάκη να γίνει με τον πιο παραδοσιακό τρόπο (μεγάλες αντιπροσωπείες κλπ). Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες μέρες.

————————————-

Δεν το ήξερα – το ομολογώ με κάθε ειλικρίνεια- ότι η εισηγμένη Πλαστικά Κρήτης όχι μόνο έχει παραγωγική παρουσία στη μακρινή Κίνα αλλά βρίσκεται μπροστά σε νέες επενδύσεις. Για παράδειγμα, βρίσκεται υπό κατασκευή εργοστάσιο στην περιφέρεια Anhui της Κίνας , ενώ προγραμματίζεται εγκατάσταση νέας τεχνολογίας στοεργοστάσιο της Shanghai HiTeC Plastics. Τόσο το νέο εργοστάσιο όσο και η τεχνολογική αναβάθμιση του υφιστάμενου εργοστασίου είναι στο πρόγραμμα για την διετία 2021-2022. Μην ξεχάσω να σημειώσω ότι οι επενδύσεις αφορούν τον τομέα  φύλλων & γεωμεμβρανών και μόνον, δηλαδή έναν από τους πολλούς τομείς δραστηριότητας της κρητικής επιχείρησης.

———————————–

Ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις θα είναι η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Αlpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών (με διακριτικό τίτλο Alpha Services and Holdings). Προς αποφυγή άσκοπων παρεξηγήσεων η εισηγμένη, στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου, εταιρεία συμμετοχών, κατέχει 100% των μετοχών της Alpha Bank. Ενόψει της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της, θα αποφασισθεί το εύρος της τιμής διάθεσης των νέων μετόχων της. Ενδιαφέρον για τη αύξηση υπάρχει πάντως και μάλιστα μεγάλη…

Η συνέλευση είναι προγραμματισμένη για τις 15 Ιουνίου.

———————————

Περνούν πραγματική κρίση – και όχι κρίση εντυπώσεων – οι σχέσεις Αθήνας και Βερολίνου με αφορμή τον αποκλεισμό της πρώτης κι από τη δεύτερη συνάντηση για το λιβυκό που ετοιμάζουν οι Γερμανοί. Δεν πρόκειται για σχήμα λόγου και θα αποδειχθεί συντόμως.

——————————–

Ξέρετε πόσα χρόνια διήρκεσε η διαδικασία για να ολοκληρωθεί ο πλειστηριασμός της βίλας του επιχειρηματία Λάκη Γαβαλά, για χρέη προς το δημόσιο; Σχεδόν οκτώ. Απόδειξη – κι αυτή – του πόσο πολύ αργεί η εκτέλεση των αποφάσεων στην Ελλάδα.

——————————–

Και επιστροφή εισφορών στους ασφαλισμένους προβλέπει το νέο εργασιακό – ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Πότε; Στην περίπτωση που δεν συμπληρώνει τα χρόνια όρια για να διασφαλίσεις έστω την κατώτατη σύνταξη.

Μέχρι σήμερα, οι εισφορές δεν επέστρεφαν για κανέναν λόγο στον ασφαλισμένο. Ακόμα κι αν στο τέλος του εργασιακού του βίου, δεν κατόρθωνε, για διάφορους λόγους, να πάρει σύνταξη.

—————————————-

Πού βάζει τον πήχη της ανάπτυξης η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ελλάδα; Το 2022 στο 6%, όμως από το 2023 και μετά στο 2,4% και στο 1,7% (το 2024). Το αποτέλεσμα; Ο μέσος όρος ως το 2029 διαμορφώνεται στο 2%, αλλά μετά πέφτει στο 1,5%.

Υπό κανονικές συνθήκες, είναι μια χαρά ποσοστά. Για μια οικονομία όμως που βγαίνει από 12 χρόνια μεγάλης κρίσης, είναι μάλλον μικρά…

Με τις εαρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν φαίνεται να συμφωνούν και όλοι όσοι πιστεύουν ότι η ορθολογική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα κάνει τη μεγάλη ανατροπή, τροφοδοτώντας την ανάπτυξη τα επόμενα δύσκολα και απαιτητικά χρόνια.

Εδώ να σημειωθεί ότι κάπου εκεί «τα βλέπει» και το Δ.Ν.Τ. Συνεπώς είναι πολύ πιθανά.

—————————————–

Ένα κρίσιμο πρώτο ξεκαθάρισμα έγινε τις τελευταίες ώρες για το ποιες φρεγάτες θα προμηθευθεί το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Σε συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Άμυνας, με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί έγινε η κατ’ αρχήν επιχειρησιακή αξιολόγηση των προσφορών. Εξετάσθηκαν όλες οι προτάσεις. Όλα δείχνουν ότι έγινε η επιλογή, των βασικών υποψηφίων. Οι τελικές ανακοινώσεις για το νικητή της διαδικασίας ωστόσο θα γίνει κάποια στιγμή στα μέσα του ερχόμενου φθινοπώρου. Όχι νωρίτερα.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories