Σειρά μέτρων και δράσεων με αφορμή την επανέναρξη της κρουαζιέρας λαμβάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, με κεντρικό στόχο την προάσπιση της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών. Οι πρωτοβουλίες υλοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και υπό το συντονισμό της Αντιπεριφερειάρχη Πειραιώς Σ. Αντωνάκου.

Μεταξύ άλλων, το Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου Λιμένα Πειραιά της Διεύθυνσης Υγειονομικών Ελέγχων και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Π.Ε Πειραιώς και Νήσων, έχει ενισχυθεί με κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό, ενώ έχει ενεργοποιηθεί η τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας (2131602628) και τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία ygeionomeio.p@patt.gov.gr και dpyye.p@patt.gov.gr για τη διαχείριση συμβάντων Δημόσιας Υγείας σε 24ωρη βάση.

Να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλίες του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, το Τμήμα έχει ενισχυθεί με 2 γιατρούς από την αρχή της επιδημίας για την διαχείριση συμβάντων Δημόσιας Υγείας. Επίσης έχει στελεχωθεί με 2 Επόπτες Δημόσιας Υγείας. Βασική αποστολή τους είναι να συμβάλλουν με υγειονομικούς Ελέγχους στην διαπίστωση εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων στο πλαίσιο της πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού στα κρουαζιερόπλοια και στις εγκαταστάσεις κρουαζιέρας του ΟΛΠ.

Επιπλέον οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας βρίσκονται σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας, για την εφαρμογή χρωματικού κώδικα στην Ψηφιακή Πλατφόρμα της Εθνικής Ναυτιλιακής Θυρίδας προκειμένου να εξασφαλιστεί ταχύτερα ο εντοπισμός των θετικών Ναυτιλιακών Δηλώσεων Υγείας. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής βρίσκονται σε συνεργασία και με τις εταιρείες κρουαζιέρας για τον σχεδιασμό σε πιλοτική εφαρμογή προγράμματος επιδημιολογικής επιτήρησης των λυμάτων SARSCOV-2 για τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων σύμφωνα με τις εγκυκλίους του Υπουργείου Υγείας. Επιπρόσθετα υπάρχει επικοινωνία με τον Ε.Ο.Δ.Υ και διερευνάται η δυνατότητα μετάφρασης του έντυπου «υποχρεωτικής δήλωσης λοιμώδους νοσήματος κρούσματος λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό SARS-COV-2» στα πλαίσια της τυποποίησης των επιδημιολογικών δεδομένων από την πύλη εισόδου (Υγειονομείο Λιμένα) στον Ε.Ο.Δ.Υ.

Με αφορμή την ενημέρωση που είχε ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης για τη σχετική προετοιμασία των υπηρεσιών επισήμανε:

«Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει έμπρακτα την επανεκκίνηση της κρουαζιέρας στην Αττική και κατά τη δεύτερη φάση της Πανδημίας. Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η προάσπιση της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών. Συνεργαζόμαστε στενά με το Υπουργείο Ναυτιλίας, με τον Ε.Ο.Δ.Υ., τον Δήμο Πειραιά, τον ΟΛΠ, τις εταιρείες κρουαζιέρας και όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να προασπίσουμε της ασφάλεια των ταξιδιωτών στην πρώτη και μεγαλύτερη πύλη της χώρας. Στη μάχη περιορισμού των επιπτώσεων της πανδημίας, διαθέτουμε τα απαραίτητα εργαλεία για την αποτελεσματική υγειονομική θωράκιση της Αττικής. Σε αυτή τη προσπάθεια είναι αναγκαίο όλοι μας να τηρούμε τους απαραίτητους κανόνες για τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών».

Να σημειωθεί ότι για το έτος 2021 και μέχρι σήμερα το Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου Λιμένα Πειραιά της Δ/νσης Υγειονομικών Ελέγχων και Περιβαλλοντικής Υγιεινής Π.Ε Πειραιώς και Νήσων της Περιφέρειας Αττικής ως αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του Αναθεωρημένου Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού έχει διαχειριστεί πάνω από 30 συμβάντα Δημόσιας Υγείας σε εμπορικά και πλοία της ακτοπλοΐας στο Λιμένα του Πειραιά.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
Σκρέκας – Τίμερμανς: Στενή συνεργασία για την ένταξη της ναυτιλίας στο ETS
Green |

Σκρέκας – Τίμερμανς: Στενή συνεργασία για την ένταξη της ναυτιλίας στο ETS

Συμφώνησαν ο υπουργός ΠΕΝ και ο αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής για ενεργό ρόλο της Ελλάδας στο νομοθετικό πλαίσιο υπαγωγής της ναυτιλίας στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων

Ναυτεργάτες: Παράνομη κηρύχθηκε η απεργία αλλά δηλώνουν πως θα απεργήσουν
Επικαιρότητα |

Ναυτεργάτες: Παράνομη κηρύχθηκε η απεργία αλλά δηλώνουν πως θα απεργήσουν

Το Πρωτοδικαίο Πειραιά έκρινε παράνομη την αυριανή 24ωρη πανελλαδική απεργία των ναυτεργατικών σωματείων, ωστόσο αυτά ξεκαθαρίζουν πως θα προχωρήσουν κανονικά με τις κινητοποιήσεις

Ο ναυτικός θεμελιώδης πυλώνας της ναυτιλιακής βιομηχανίας για την Capital Maritime
Ναυτιλία |

Ο ναυτικός θεμελιώδης πυλώνας της ναυτιλιακής βιομηχανίας για την Capital Maritime

Η εξομάλυνση της κατάστασης στις αλλαγές πληρωμάτων είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα, τονίσθηκε στο συνέδριο και απαιτεί συντονισμό πολλών διεθνών και εθνικών οργανισμών, αλλά και των πλοιοκτητών, των ναυλωτών και άλλων εμπλεκομένων μερών