Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας άναψε το «πράσινο φως» για την ανάληψη της διοργάνωσης του Κόπα Αμέρικα από τη χώρα, παρά την πανδημία του κορωνοϊού, κλείνοντας οριστικά όπως φαίνεται το σίριαλ για το ποια τελικά χώρα θα αναλάμβανε το παλαιότερο ποδοσφαιρικό τουρνουά όλης της υφηλίου.

Σε διαδικτυακή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, η πλειοψηφία των 11 δικαστών του ανώτατου δικαστηρίου αποφάσισε εναντίον των εναγόντων που ισχυρίστηκαν ότι τα πρωταθλήματα της Νότιας Αμερικής ενέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Ωστόσο, διάφοροι δικαστές διέταξαν την κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας.

Φόβοι για … κοπαϊό

«Εναπόκειται στους (κρατικούς κυβερνήτες και δήμαρχους) να ορίσουν τα κατάλληλα πρωτόκολλα υγείας και να διασφαλίσουν ότι τηρούνται, ώστε να αποφευχθεί ένας «Κοπαϊός», με νέες μολύνσεις και πιθανή εμφάνιση νέων παραλλαγών», έγραψε η δικαστής Κάρμεν Λουτσία στην απόφασή της.

Το τελευταίο λοιπόν δικαστικό εμπόδιο άρθηκε και οι διοργανωτές προχωρούν πλέον ακάθεκτοι στην υλοποίηση του τουρνουά.

Ήδη το Kόπα Αμέρικα έχει καθυστερήσει έναν χρόνο λόγω της πανδημίας, καθώς οι αρχικοί συνδιοργανωτές Κολομβία και Αργεντινή, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία, υπαναχώρησαν και αρνήθηκαν την διοργάνωση. Η μεν Κολομβία λόγω των βίαιων διαδηλώσεων που εδώ και βδομάδες συγκλονίζουν τη χώρα, στη δε Αργεντινή λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ο εναρκτήριος αγώνας εχει προγραμματιστεί για την Κυριακή και στο τουρνουά θα λάβουν μέρος δέκα εθνικές ομάδες.

Αμφιλεγόμενη απόφαση

Όμως, η απόφαση είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη: η Βραζιλία βρίσκεται κι αυτή στη δίνη της πανδημίας με σχεδόν 480.000 νεκρούς ανθρώπους στη χώρα, δεύτερη σε θύματα μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος Μποσλονάρο πάντως αψηφώντας ξανά τις συμβουλές των ειδικών σχετικά με τον περιορισμό της πανδημίας, έδωσε την ευλογία του να φιλοξενήσει το τουρνουά. Χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου και προέβλεψε ότι η Βραζιλία θα… «σφαγιάσει» τη Βενεζουέλα στον εναρκτήριο αγώνα.

Ωστόσο, οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι η Βραζιλία αντιμετωπίζει σήμερα μια νέα αύξηση κρουσμάτων και προειδοποιούν ότι η διοργάνωση ενός τόσο σημαντικού διεθνούς αθλητικού γεγονότος θα μπορούσε να επιδεινώσει την υγειονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι