Πιθανότατα αύριο θα αντλήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα πρώτα κεφάλαια που θα χρηματοδοτήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 800 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα προσέλαβε τράπεζες για να δημοπρατήσει ένα δεκαετές ομόλογο, μια διαδικασία η οποία εκτός συγκλονιστικού απροόπτου είναι προγραμματισμένη γι αύριο Τρίτη, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ήδη, οι Βρυξέλλες ανέθεσαν στις τράπεζες BNP Paribas, DZ Bank, HSBC, IMI-Intesa Sanpaolo και Morgan Stanley, να λειτουργήσουν ως κύριοι ανάδοχοι της δημοπρασίας, ενώ οι Danske Bank και Santander, θα ενεργήσουν ως δευτερεύοντες ανάδοχοι, σύμφωνα με τους δύο διαχειριστές. Σε αυτή την αποκάλυψη προχώρησε το Reuters, επικαλούμενο δύο κορυφαίους διαχειριστές.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υφυπουργό για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, από την έκδοση του 10ετούς ομολόγου, θα αντληθούν 10 δισ. ευρώ, ενώ ο σχεδιασμός για φέτος προβλέπει την άντληση συνολικά 80 δισ. ευρώ, από την έκδοση ομολόγων.

Οι Βρυξέλλες θα διαθέσουν συνολικά 800 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη έως το 2026, προκειμένου να ανακάμψουν οι οικονομίες τους μετά την πανδημία, με τη μορφή επιχορηγήσεων και φθηνών δανείων και η ευρείας κλίμακας αυτή έκδοση χρέους από την Ε.Ε., θα την καταστήσει μια από τις μεγαλύτερες εκδότριες στον κόσμο.

Ακολούθως κα μετά την αυριανή έκδοση, η Ε.Ε. θα εκδώσει δύο ακόμη κοινοπρακτικά ομόλογα, όπου οι τράπεζες στις οποίες έχει ανατεθεί η διαδικασία, τα διαθέτουν απευθείας στους επενδυτές έως τα τέλη Ιουλίου.

Στη συνέχεια τον Σεπτέμβριο, ο σχεδιασμός προβλέπει την έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους, με την παραδοσιακή μορφή της δημοπρασίας.

Η Ελλάδα

Αυτές οι εξελίξεις φέρνουν πιο κοντά την εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και για την Ελλάδα, η οποία αναμένει 17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια, τα οποία θα κινητοποιήσουν συνολικά επενδυτικούς πόρους 59 δισ. ευρώ.

Η πρώτη εκταμίευση θα αφορά προχρηματοδότηση 13% επί του συνολικού ποσού, 3,965 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά για το 2021 η Ελλάδα όπως υποστήριξε ο Αλέξης Πατέλης, διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πρόσφατο φόρουμ επενδύσεων του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη Ν. Υόρκη, θα λάβει περίπου 7,5 δισ. ευρώ.

Η Goldman Sachs εκτιμά πως στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο (24-25 Ιουνίου 2021) θα δοθεί το «πράσινο φως» σε ορισμένα από τα πρώτα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, μεταξύ των οποίων και το ελληνικό που είναι και το δεύτερο που κατατέθηκε στην ΕΕ, ενώ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία μπορεί και να αναγγείλει την προέγκριση του ελληνικού σχεδίου νωρίτερα στην Αθήνα, ανέφερε πως οι προκαταβολές ύψους 13% επί του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί σε κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ θα αρχίσουν να εκταμιεύονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, εντός του Ιουλίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ταμείο Ανάκαμψης