Η αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν είναι επίπλαστη. Η πανδημία μέσω των εμβολιασμών θα ελεγχθεί, το κόστος χρήματος για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι πλέον ανταγωνιστικό και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης εγγυώνται υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις ήδη καταγράφουν υψηλές κερδοφορίες, η ζήτηση για μετοχές ανεβαίνει και οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν.
Για αρκετές όμως μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις το μέλλον είναι δυσοίωνο. Τώρα που θα σταματήσουν τα μέτρα στήριξης, χιλιάδες επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον «λογαριασμό».
Τα χρέη έχουν σωρευτεί και η επανεκκίνηση της δραστηριότητας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Οι τράπεζες και οι servicers καραδοκούν και οι πλειστηριασμοί από απειλή θα γίνουν πραγματικότητα όχι μόνο για τους μπαταχτσήδες, αλλά και για αυτούς που επιθυμούν να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους αλλά δεν μπορούν.
Δεδομένου ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις απασχολούν το 87% του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα, ένα μπλακ άουτ σε αρκετές από αυτές θα επιφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα στην πραγματική οικονομία. Αν κάποιος πρέπει να κλείσει επειδή τα νούμερα δεν βγαίνουν, καλώς να κλείσει. Αν όμως θα κλείσει επειδή θα του τραβήξουν το χαλί για να ρευστοποιήσουν την υποθηκευμένη περιουσία του, είναι διαφορετικό.
Μέχρι σήμερα οι τραπεζίτες έκαναν λόγο για τον ηθικό κίνδυνο. Τον κίνδυνο δηλαδή να μην πληρώνουν κάποιοι τις υποχρεώσεις τους ακόμη και αν έχουν τη δυνατότητα, επικαλούμενοι τις ρυθμίσεις των τραπεζών ή και το «κούρεμα» των οφειλών σε ευάλωτα νοικοκυριά. Τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν άλλον ηθικό κίνδυνο.
Οι servicers, έχοντας αποκτήσει ένα δάνειο στο 15% της αξίας του, να προσβλέπουν στον πλειστηριασμό της υποθηκευμένης περιουσίας του δανειολήπτη χωρίς πολλά-πολλά, βγάζοντας τεράστια κέρδη. Η κυβέρνηση έδωσε το «όπλο» των πλειστηριασμών μην μπορώντας να αγνοήσει τους διεθνείς κανόνες. Πρέπει όπως να μεριμνήσει ώστε η επικείμενη περίμετρος του εύκολου κέρδους που θα ακολουθήσει να είναι μικρή και να εγκλωβίσει όσο το δυνατόν λιγότερους Ελληνες.
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα