Ευρύ διάλογο με το σύνολο των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων ξεκινά από σήμερα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νομοσχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με το οποίο μετατρέπεται σε κεφαλαιοποιητικό το σύστημα της επικουρικής ασφάλισης και ιδρύεται το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).

Έτσι, μετά την ανάρτηση του νομοσχεδίου στην ιστοσελίδα opengov.gr, όπου υπάρχει πρόσβαση όλων των πολιτών στις σχετικές διατάξεις, ο υπουργός κ. Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός κ. Π. Τσακλόγλου, ξεκινούν σειρά επαφών από σήμερα με τηλεδιασκέψεις αρχικώς με την ΓΣΕΕ στις 10.00 και ακολούθως με την ΕΣΕΕ (έμποροι) στις 13.00

Αύριο Παρασκευή στις 13.30 έχει προγραμματισθεί τηλεδιάσκεψη με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος και στις 18.30 με το ΣΕΤΕ (τουριστικές επιχειρήσεις).

Τη Δευτέρα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα δει τον ΣΕΒ στις 12.00και την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή στις 16.00. Ο κύκλος των επαφών θα ολοκληρωθεί την Τρίτη με την τηλεδιάσκεψη με την ΓΣΕΒΕΕ.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου «ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά», από το 2022 θα ενταχθούν στο νέο ταμείο υποχρεωτικά οι πρωτοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, ενώ το 2023 μπορούν να υπάγονται εφόσον το επιθυμούν, όσοι θα είναι κάτω των 35 ετών, έχουν υποχρεωτική ασφάλιση και συμμετέχουν ήδη στο τρέχον σύστημα επικουρικής σύνταξης.

Το νέο ταμείο θα καλύπτει ασφαλιστικούς κινδύνους του γήρατος, της αναπηρίας και του θανάτου και ως εκ τούτου θα καταβάλλονται συντάξεις γήρατος, συντάξεις αναπηρίας και συντάξεις χηρείας.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι»

Το βασικότερο «αγκάθι» της επικείμενης μεταρρύθμισης είναι το λεγόμενο κόστος μετάβασης. Η αλλαγή από το ένα σύστημα στο άλλο, που απαιτεί ένα βάθος δεκάδων ετών, θα δημιουργεί σταδιακά ολοένα και μεγαλύτερο χρηματοδοτικό κενό στο σύστημα, καθώς θα λείπουν οι εισφορές των νεοεισερχόμενων εργαζομένων, οι οποίες θα πηγαίνουν στο νέο ταμείο.

Σύμφωνα με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, το ποσό που απαιτείται υπολογίζεται σε 300 εκατ. ευρώ -κατά μέσο όρο- κάθε χρόνο για την πρώτη δεκαετία εφαρμογής του νέου συστήματος. Σύμφωνα με αναλογιστικές μελέτες σε βάθος πεντηκονταετίας υπάρχει ένα ακαθάριστο κόστος μετάβασης που φθάνει τα 56 δισ. Όταν όμως από το ακαθάριστο κόστος αφαιρεθούν τα επιπρόσθετα δημοσιονομικά έσοδα τότε το κόστος μετάβασης γίνεται απολύτως διαχειρίσιμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά
Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.