Αιχμή του πενταετούς επενδυτικού προγράμματος των 5 δισ. ευρώ αποτελεί για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ο τομέας της ενέργειας.

Στόχος του ομίλου και ιδίως μέσα από τη θυγατρική του ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι στο τέλος της προσεχούς πενταετίας να έχει διαμορφώσει ένα χαρτοφυλάκιο ενεργειακών υποδομών συνολικής ισχύος 4,5 GW. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης, «θα πρόκειται για το μεγαλύτερο ιδιωτικό ενεργειακό χαρτοφυλάκιο στη χώρα».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομίλου στόχος είναι στα επόμενα πέντε χρόνια η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να προσεγγίσει τα 3 GW σε εγκατεστημένη ισχύ συστημάτων ΑΠΕ. Πρόκειται για επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ που αφορούν σε αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά καθώς και σε υβριδικά έργα αποθήκευσης ενέργειας.

Το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο του ομίλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, εκτός από τα προαναφερόμενα «πράσινα» έργα θα συμπληρωθεί και με θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. «Ήμασταν οι πρώτοι ιδιώτες που επενδύσαμε στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη μονάδα ΗΡΩΝ Ι», θύμισε στη γενική συνέλευση των μετόχων ο κ. Περιστέρης «παρά τον λυσσαλέο πόλεμο που δεχτήκαμε», συμπλήρωσε. Ο όμιλος διαθέτει και τον ΗΡΩΝ ΙΙ και έχοντας προσελκύσει τους μετόχους ENGIE και QATAR PETROLEUM έχει σήμερα σε λειτουργία στη Θίσβη της Βοιωτίας τις δύο προαναφερόμενες μονάδες συνολικής ισχύος 600 MW.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ανήγγειλε επίσης την εκκίνηση των εργασιών κατασκευής του νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο συνολικής ισχύος 870 MW στην Κομοτηνή. Πρόκειται για μία επένδυση συνολικούς ύψους 345 εκ. ευρώ που θα πραγματοποιήσει από κοινού με τη Motor Oil. Έτσι, με τις τρεις θερμικές μονάδες το χαρτοφυλάκιο των συμβατικών μονάδων αγγίζει τα 1,5 GW.

Ο ίδιος ανήγγειλε ακόμη την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του στην αγορά της παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών και προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου

Πέραν, όμως, αυτών ο κ. Περιστέρης θύμισε και τον σχεδιασμό της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για νέα γενιά «πράσινων» ενεργειακών έργων ισχύος 7 GW τα οποία θα αναπτυχθούν μετά το 2025 και σε διάστημα δεκαετίας. Από αυτά τα 5 GW έχουν εξασφαλισμένη άδεια και οι επενδύσεις θα αφορούν εκτός των αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, σε πλωτά υπεράκτια αιολικά πάρκα και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια