Οι χρηματογορές προετοιμάζονται για έναν κόσμο χωρίς υπερβάλλουσα ρευστότητα

Τα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα στήριξης που τρέχουν από πέρυσι στην Ευρώπη έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον υπερβάλλουσας ρευστότητας, όμως ένας δείκτης-κλειδί για τις συνθήκες χρηματοδότησης «δείχνει» ότι οι αγορά χρήματος ήδη τιμολογεί το τέλος αυτής της πρωτόγνωρης περιόδου ευφορίας.

Οι χρηματογορές προετοιμάζονται για έναν κόσμο χωρίς υπερβάλλουσα ρευστότητα

Τα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα στήριξης που τρέχουν από πέρυσι στην Ευρώπη έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον υπερβάλλουσας ρευστότητας στη γηραιά ήπειρο, όμως ένας δείκτης-κλειδί για τις συνθήκες χρηματοδότησης «δείχνει» ότι οι αγορά χρήματος ήδη τιμολογεί το τέλος αυτής της πρωτόγνωρης περιόδου ευφορίας.

Η επιβάρυνση που πληρώνουν οι τράπεζες για να καρπώνονται τη διαφορά ανάμεσα στα τρίμηνης διάρκειας και 24-ωρών μετρητά σε περίοδο δύο ετών, αντί για τον Σεπτέμβριο, σκαρφάλωσε στις 6 μονάδες βάσης, επίπεδο τριπλάσιο σε σχέση με το επίπεδο του Φεβρουαρίου και ψηλότερα από το χαμηλό των -15 μονάδων βάσης που βρέθηκε στη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας του κορονοϊού το 2020. Η ανατιμολόγηση στη στενότερη άκρη της καμπύλης –που είναι περισσότερο ευαίσθητη στις μεταβολές νομισματικής πολιτικής- έρχεται την ώρα που η υπερβάλλουσα ρευστότητα στο σύστημα εκτινάχθηκε πάνω από τα 4,25 τρις ευρώ για πρώτο φορά στην ιστορία στη διάρκεια της εβδομάδας. Την αύξηση αυτή προκάλεσαν οι ενισχυμένες αγορές ομολόγων και ενέσεις ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχεδιασμένες να ελαχιστοποιήσουν το πλήγμα της πανδημίας.

Είναι ένα σημάδι ότι οι συναλλασσόμενοι στην αγορά χρήματος ήδη προετοιμάζονται για την σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων στήριξης της κεντρικής τράπεζας καθώς οι οικονομίες αρχίζουν να ανακάμπτουν. Θα πρόκειται για μια τεράστια αλλαγή για τις αγορές που κινούνται πάνω στο κύμα της πρωτοφανούς χαλαρής νομισματικής πολιτικής για πολλά χρόνια, χρησιμοποιώντας τα χρήματα για να αγοράσουν ενεργητικά και να αναλάβουν ρίσκο. Το πλεονάζον βουνό ρευστότητας θα αγγίξει τα 5 τρις ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 προτού αρχίσει να υποχωρεί, όπως εκτιμά ο Μπέντζαμιν Σρέντερ, στρατηγικός αναλυτής στην ING Groep και επισημαίνει ότι αν οι τράπεζες αρχίζουν να αποπληρώνουν τα φθηνά δάνεια στην ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, μπορεί να οδηγήσουν τα διατραπεζικά επιτόκια δανεισμού ψηλότερα απ’ ότι αναμένει η αγορά. Το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού της ΕΚΤ θα τερματισθεί τον Μάρτιο, ενώ το τελευταίο πρόγραμμα χορήγησης φθηνού χρήματος στις εμπορικές τράπεζες, γνωστό ως TLTRO, πρόκειται να τερματισθεί τον Δεκέμβριο.

OT Originals

Περισσότερα από Αγορές

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο