Η βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Morrisons είδε την τιμή της μετοχής της να ανεβαίνει σήμερα κατακόρυφα λίγο αφότου ο επενδυτικός γίγαντας Apollo Global Management αποκάλυψε ότι θα μπορούσε να συμμετάσχει στη μάχη για την εξαγορά της.

Οι μετοχές του ομίλου με έδρα το Γιορκσάιρ αυξήθηκαν περισσότερο από 11% το πρωί της Δευτέρας μετά την ανακοίνωση της Apollo ότι «αξιολογεί μια πιθανή προσφορά» εκ μέρους ορισμένων επενδυτικών κεφαλαίων.

Όμως ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές σε όλο τον κλάδο των σούπερ μάρκετ απηχώντας το θετικό κλίμα στην αγορά για τα νέα. Η Marks & Spencer σημείωσε άνοδο 3%, η Sainsbury κινήθηκε ανοδικά κατά 2% και η Tesco κατέγραψε αύξηση κατά 1,7% περίπου.

Συμφωνία με Fortress Investment Group

Να σημειωθεί ότι το Σάββατο, η Morrisons συμφώνησε σε εξαγορά από την Fortress Investment Group που ανήκει στη SoftBank, η οποία αποτίμησε την τέταρτη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας σε 6,3 δισεκατομμύρια λίρες (8,7 δισεκατομμύρια δολάρια), έχοντας απορρίψει αυτήν της Clayton, Dubilier & Rice (CD&R) έναντι 5,52 δισ. λιρών (7,62 δισ. δολάρια) με το αιτιολογικό ότι «υποτίμησε σημαντικά την εταιρεία και τις δυνατότητές της».

Η επενδυτική εταιρεία Apollo διευκρίνισε βέβαια ότι δεν έκανε ακόμα καμία προσέγγιση προς το διοικητικό συμβούλιο της Morrisons σχετικά με μια πιθανή συμφωνία εξαγοράς και ότι δεν υπάρχει «καμία βεβαιότητα» για αν θα μπορούσε να υπάρξει προσφορά.

Ωστόσο, η ανακοίνωση αυτή και μόνο πυροδότησε εικασίες για το ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει ένας κανονικός «πλειστηριασμός» για την λιανεμπορική αλυσίδα, η οποία λειτουργεί 497 καταστήματα και απασχολεί περίπου 110.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όσον αφορά την πρόταση της Fortress, η υπόσχεση της επενδυτικής εταιρείας ήταν να διατηρήσει την έδρα στο Γιορκσάιρ και να προστατεύσει το συνταξιοδοτικό ταμείο, ενώ πρόσθεσε ότι «υποστηρίζει πλήρως» το προσωπικό που πληρώνεται περίπου με 11 ευρώ την ώρα.

Αγοραστική ζήτηση από επενδυτικές εταιρείες

Η προτεινόμενη εξαγορά της Morrisons έρχεται εν μέσω μεγάλης αγοραστικής ζήτησης από επενδυτικούς ομίλους για βρετανικές εταιρείες, των οποίων η αξία έχει χτυπηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της αβεβαιότητας που προκύπτει τόσο από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit όσο και την πανδημία της Covid-19.

Ο Νιλ Γουίλσον, επικεφαλής αναλυτής της αγοράς στο Markets.com, εκτίμησε πάντως ότι «θα μπορούσε να υπάρξει άλλη μία προσφορά ή και δύο για τη Morrisons». Για να δούμε αν οι επόμενες ημέρες θα τον δικαιώσουν…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή