O ΟΠΕΚ περνά ένα δύσκολο καλοκαίρι. Τα 13 μέλη του καρτέλ και οι 10 σύμμαχοί τους που περιλαμβάνουν τη Ρωσία, γνωστά ως ΟΠΕΚ+ απέτυχαν να συμφωνήσουν στο πως θα άρουν τις μειώσεις παραγωγής που επιβλήθηκαν μετά την κατάρρευση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου λόγω της πανδημίας. Παρά τη διαφαινόμενη φιλονικία τους, δείχνουν σε καλή κατάσταση.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ παραμένουν σταθερά στις κατανεμημένες μειώσεις παραγωγής. Επίσης συμφωνούν ευρέως στην ανάγκη να αυξήσουν την παραγωγή τους τον επόμενο μήνα ώστε να αποφύγουν την άνοδο της τιμής του αργού πάνω από τα 77 δολάρια/βαρέλι τώρα που η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει ταχέως. Κι όμως, η Σαουδική Αραβία, ο ντε φάκτο ηγέτης του καρτέλ, δεν θέλει την  πλήρη άρση της ημερήσιας μείωσης παραγωγής των 5,8 εκατ βαρελιών μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, αντί για τον Απρίλιο του 2022 όπως έχει προγραμματιστεί. Τα νέα στελέχη του κορονοϊού ίσως οδηγήσει σε νέα lockdowns, ενώ το ιρανικό πετρέλαιο ίσως επιστρέψει στις αγορές. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα συμφωνήσει μόνο αν μπορεί να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο.

Η Σαουδική Αραβία είναι συνηθισμένη στην πρακτική αρκετών μελών του καρτέλ που προσπαθούν να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου έχοντας ανάγκη από χρήματα. Όμως, τα ΗΑΕ είναι παραδοσιακά στενός σύμμαχος. Είναι επίσης ισχυρός παίκτης στην αγορά καθώς παράγει 8% της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ (50 εκατομμύρια βαρέλια). Ο δημόσιος χαρακτήρας αυτής της αντιπαράθεσης θα ενισχύσει τον προϋπάρχοντα ανταγωνισμό ανάμεσα στο Αμπου Ντάμπι και το Ριάντ σε θέματα όπως η προσέλκυση ξένων εταιρειών. Ωστόσο, υπάρχουν μικροί ερεθισμοί δεδομένης της γλυκιάς θέσης στην οποία βρίσκεται το καρτέλ.

Η μεγάλη αύξηση κατανάλωσης αργού σημαίνει ότι η αγορά πετρελαίου θα βρίσκεται σε έλλειμμα μέχρι το τέλος του 2022, όπως εκτιμά η Morgan Stanley, ενώ και οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου –που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ημερήσιας παραγωγής αργού στις ΗΠΑ- δεν συμπεριφέρονται όπως συνήθως. Η κλιματική αλλαγή και οι ανησυχίες για την κερδοφορία αποθαρρύνουν τους εισηγμένους ομίλους πετρελαίου από τον αυξάνουν την παραγωγή, όπως συνήθως πράττουν όταν βλέπουν τις τιμές να ανεβαίνουν. Στοιχεία της Rystad Energy δείχνουν ότι μόνο οι ιδιώτες παραγωγοί στις ΗΠΑ έχουν αυξήσει την παραγωγή τους. Αυτό σημαίνει ότι η Σαουδική Αραβία μπορεί να απολαμβάνει τις υψηλές τιμές πετρελαίου χωρίς να νοιάζεται αν χάνει μερίδιο στην αγορά.

Είναι μάλλον απίθανο αυτή η φιλονικία να οδηγήσει σε αποχώρηση των ΗΑΕ από τον ΟΠΕΚ, μια κίνηση που θα προκαλούσε την κατάρρευση των τιμών πετρελαίου. Πιο πιθανό είναι μια συμφωνία τελικά να επιτευχθεί που προσωρινά θα επεκτείνει τις μειώσεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 και θα επιτρέπει στα ΗΑΕ να παράγουν περισσότερο πετρέλαιο, όμως δεν θα καταλήγει σε μια οριστική απόφαση και για τα δύο. Οι τιμές πετρελαίου πρέπει να παραμείνουν υψηλά για κάποιο διάστημα.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners