Το αδιέξοδο στη σύνοδο του ΟΠΕΚ+ για τα επίπεδα παραγωγής άφησε την αγορά πετρελαίου σε μια κατάσταση πλήρους αβεβαιότητας. Η άμεση επίπτωση είναι ότι η αναμενόμενη αύξηση παραγωγής του Αυγούστου απλά δεν θα συμβεί, αφήνοντας τον κόσμο με έλλειψη αργού καθώς η οικονομική ανάκαμψη επιταχύνεται.

Η έλλειψη ενότητας στους κόλπους της συμμαχίας φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον φόβο επανάληψης του περυσινού πολέμου τιμών όταν τα μέλη του καρτέλ παρήγαγαν κατά βούληση στέλνοντας τις τιμές του αργού στο ναδίρ. Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ρευστή, ενώ είναι πιθανό οι συνομιλίες θα αρχίσουν ξανά τις επόμενες ημέρες. Ας δούμε πώς βλέπουν οι αναλυτές τα πράγματα:

UBS

Καθώς δεν φαίνεται πιθανή άμεσα μια αύξηση της προσφοράς πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+, η αγορά πετρελαίου αναμένεται νιώσει περισσότερη στενότητα ανεβάζοντας την τιμή του Brent στα 80 δολάρια το βαρέλι για παράδοση Σεπτεμβρίου, όπως εκτιμά ο αναλυτής Τζιοβάνι Σταουνόβο. Η συμμαχία μπορεί ακόμη να πετύχει συμφωνία, δεδομένου οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Παραμένει ασαφές αν η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα μεταφραστεί σε χαλάρωση των όρων συμμόρφωσης τον επόμενο μήνα. Η δημοσίευση των επίσημων τιμών πώλησης πετρελαίου του Αυγούστου από την Saudi Aramco, τις επόμενες ημέρες, θα προσφέρουν περισσότερη σαφήνεια.

ING

Αν το καρτέλ κρατήσει την παραγωγή αμετάβλητη τον Αύγουστο αυτό θα είναι θετικό για τις τιμές, όμως η πιθανότητα τα κράτη-μέλη να διατηρήσουν σταθερή την παραγωγής τους δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή, όπως δήλωσε ο Γουόρεν Πάτερσον, επικεφαλής στρατηγικής στη Σιγκαπούρη.  Τα κράτη-μέλη του καρτέλ πιθανότατα θα αρχίσουν να παράγουν περισσότερο πετρέλαιο. Υπάρχει η πιθανότητα πολέμου τιμών όπως πέρυσι, όμως όλοι οι συμμετέχοντες θα προσπαθήσουν να το αποφύγουν. Μια ξεκάθαρη λύση θα ήταν να διαχωριστούν τα δύο στοιχεία της συμφωνίας: να συμφωνηθεί η αύξηση παραγωγής στα 2 εκατ βαρέλια ημερησίως στο διάστημα Αυγούστου-Δεκεμβρίου και μετά να αντιμετωπιστεί η επέκταση της συμφωνίας.

FGE

Εάν δεν υπάρξει αύξηση παραγωγής, τότε η τιμή του πετρελαίου θα ανέβει στα 85-90 δολάρια/βαρέλι, όπως εκτιμά ο Φερεϊντούν Φεσαράκι, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων FGE. Ωστόσο, είναι πιθανό κάποιου είδος συμβιβασμός να επιτευχθεί τις επόμενες εβδομάδες, αν και οι τιμές πιθανότατα θα αυξηθούν μέχρι τότε. Είναι απίθανο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αποχωρήσουν από τον ΟΠΕΚ, όμως επιθυμεί περισσότερη ανεξαρτησία στη διαμόρφωση της πολιτικής. Με τις τιμές στα τρέχοντα επίπεδα, πιθανότατα θα υπάρξει περισσότερη παραγωγή σχιστόλιθου στις ΗΠΑ το επόμενο έτος.

RBC Capital Markets

Παρότι οι συνομιλίες σε ανεπίσημα κανάλια φαίνεται ότι συνεχίζονται, τα ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευση των ΗΑΕ να παραμείνουν στον ΟΠΕΚ πιθανότατα θα φουντώσουν τις επόμενες ημέρες, όπως εκτιμούν οι αναλυτές Ελίνα Κροφτ και Κρίστοφερ Λούνει. Από την έναρξη του Murban αναφοράς τον Μάρτιο, ένα τεράστιο ερωτηματικό δημιουργήθηκε πάνω από τη διάρκεια της συμμετοχής των ΗΑΕ στον ΟΠΕΚ και της επιθυμίας τους να συνεχίσουν να διατηρούν σε αδράνεια την πανάκριβη πλεονάζουσα παραγωγή. Αυτή η διαμάχη ΗΑΕ-Σαουδικής Αραβίας φαίνεται πως ξεπερνά την πετρελαϊκή πολιτική, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πιθανότατα να θέλουν να ξεφύγουν από τη σκιά του βασιλείου και να ακολουθήσουν τη δική τους πορεία στα παγκόσμια ζητήματα.

Rystad Energy

Η ασυμφωνία που διατηρεί την παραγωγή αμετάβλητη μετά τον Ιούλιο δεν είναι αποτέλεσμα που να θέλει οποιοδήποτε μέλος του ΟΠΕΚ+, πιστεύει η αναλύτρια Λουίζ Ντίξον. Αυτό μπορεί να ενισχύει τις προσδοκίες για μια συμφωνία που θα ικανοποιεί λίγο περισσότερο τα ΗΑΕ. Η αγορά μπορεί να δεί μια άμεση διόρθωση των τιμών αν ο ΟΠΕΚ+ τελικά συμφωνήσει να αυξήσει την παραγωγή πολύ περισσότερο από 500.000 βαρέλια ημερησίως τον Αύγουστο. Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα σε πιθανές διαρροές που θα προέλθουν από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Θα πρόκειται για μια πορεία έντονων διακυμάνσεων για τις τιμές πετρελαίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές