Την περαιτέρω σύσφιγξη των οικονομικών και διπλωματικών σχέσεων της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία επιδιώκουν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών με τη δρομολόγηση του έργου κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Ο.Τ., μεθαύριο Παρασκευή 9 Ιουλίου οι δύο πλευρές αναμένεται να ανακοινώσουν την επίτευξη της απαιτούμενης συμφωνίας για την εκκίνηση του έργου, το οποίο αναμένεται να προσφέρει ενεργειακή ασφάλεια στη γειτονική χώρα αλλά και σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist που διοργανώνεται αύριο και μεθαύριο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και κατά πάσα πιθανότητα και ο υπουργός Οικονομίας της Β. Μακεδονίας Κρέσνικ Μπεκτέσι θα υπογράψουν τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού. Όπως προαναφέρθηκε, η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί μεθαύριο Παρασκευή.

Στη χώρα μας εξάλλου τις επόμενες ώρες θα βρεθεί και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος και θα γίνει δεκτός στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσουν θα είναι και το συγκεκριμένο project που τρέχουν ο Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) και η Εταιρία Αξιοποίησης Ενεργειακών Πόρων (NER) της γειτονικής χώρας.

Tα χαρακτηριστικά του αγωγού

Ο αγωγός επί ελληνικού εδάφους θα έχει μήκος 54 χλμ., θα ξεκινά από την περιοχή της Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στα σύνορα Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας στην περιοχή των Ευζώνων. Αντιστοίχως, το τμήμα του αγωγού εντός της εθνικής επικράτειας της Βόρειας Μακεδονίας θα έχει μήκος 110 χλμ. και θα εκτείνεται έως την πόλη Στιπ. Το κόστος για το ελληνικό κομμάτι του αγωγού ανέρχεται στα 51,4 εκ. ευρώ.

Βέβαια για την υλοποίηση του project απαιτείται και η διενέργεια market test προκειμένου να διαπιστωθεί αν θα υπάρξει ενδιαφέρον προμήθειας από τη γειτονική χώρα ώστε το έργο να είναι οικονομικά βιώσιμο.

Πάντως, σε πρόσφατη συνέντευξη του στα ΝΕΑ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Φυσικού Σχεδιασμού της Β. Μακεδονίας Νάσερ Νουρεντίνι είχε τονίσει τη σημασία του αγωγού των δύο χωρών καθώς τα Σκόπια συμπορεύονται στην ευρωπαϊκή στρατηγική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η Βόρεια Μακεδονία είναι εξαρτημένη ενεργειακά κατά 60% από τον λιγνίτη και έχει αναλάβει δέσμευση για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2030 κατά 51%.

Πέραν αυτού η γειτονική χώρα έχει στα σχέδια της να διασυνδεθεί με δίκτυα φυσικού αερίου από γειτονικές χώρες όπως η Σερβία, η Αλβανία και το Κόσσοβο.

Κυρίαρχο ρόλο θα παίξει η Ελλάδα, η οποία μέσω του αγωγού φυσικού αερίου θα προμηθεύει τις αναγκαίες ποσότητες για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Ο αγωγός αναμένεται να διασυνδεθεί και με τον TAP, ενώ θα μπορεί να εφοδιάζεται και με τις ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια