Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα ηνία της ΕΚΤ η Κριστίν Λαγκάρντ δεν έκρυψε την πρόθεσή της να εγκαταλειφθεί ο στόχος για πληθωρισμό «κάτω, αλλά κοντά 2%». Κι αυτό έγινε, σηματοδοτώντας την πρώτη αλλαγή νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά από περίπου δύο δεκαετίες… Η κ.Λαγκάρντ όμως, δεν φαίνεται ότι σταματά εδώ, και δεν κρύβει το νέο της όραμα για τη στροφή της πολιτικής της ΕΚΤ προς ένα πιο πράσινο χαρτοφυλάκιο. Αυτό αποκαλύπτει η ίδια σε συνέντευξή της στους Financial Times, στην οποία αποκωδικοποεί και την τελευταία αλλαγή στην ΕΚΤ, εξηγώντας τι σημαίνει αυτή για το μέλλον…

«Νομίζω ότι αυτό που έχει αλλάξει είναι πώς ορίζουμε τη σταθερότητα των τιμών και ενώ στο παρελθόν, είχαμε αυτό το αόριστα αμφίσημο και λίγο περίπλοκο «κάτω, αλλά κοντά στο, δύο 2%», έχουμε τώρα αυτό που θα αποκαλούσα απλό, σταθερό , συμμετρικό στόχο του 2%. Νομίζω ότι είναι μια μεγάλη αλλαγή»

Με αυτά τα λόγια η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας περιγράφει τη νέα στρατηγική της ΕΚΤ που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Με συνέντευξή της στους Financial Times, η οποία δημοσιεύεται ολόκληρηση στην επίσημη σελίδα της ΕΚΤ, η κ. Λαγκάρντ προχωρεί ακόμα περαιτέρω, εξηγώντας πώς η απόφαση αυτή θα αλλάξει και τη γραμμή πλεύσης της ΕΚΤ…

Η κ. Λαγκάρντ εξηγεί ότι ο νέος στόχος για τον πληθωρισμός είναι απλός: «Καταργούμε τις αντιλήψεις, την ασάφεια, τις παραλλαγές μεταξύ αυτών που βλέπουν ορισμένοι ως 1,7% άλλοι ως 1,95%. Είναι 2% και είναι απλό. Είναι σταθερό γιατί μας δίνει χώρο για ελιγμούς στη νομισματική πολιτική μας, είναι μια αποδεκτή μέτρηση της σταθερότητας των τιμών σε όλο τον κόσμο και περιορίζει το κόστος ευημερίας του υπερβολικά υψηλού πληθωρισμού»

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ, είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι ο νέος στόχος είναι συμμετρικός, «διότι επιβεβαιώνουμε πολύ καθαρά ότι μπορεί να υπάρχουν αποκλίσεις πάνω ή κάτω, είτε κάτω είτε πάνω από το 2% και δηλώνουμε ότι θεωρούμε ότι και οι δύο αποκλίσεις πάνω ή κάτω είναι εξίσου ανεπιθύμητες».

Η κ. Λαγκάρντ αποκαλύπτει επίσης ότι έχει κι άλλες αλλαγές κατά νου: «Μπορείτε προφανώς να καταλάβετε ότι η εισαγωγή της κλιματικής αλλαγής ως ένα από τα βασικά στοιχεία που λαμβάνουμε υπόψη στο μέλλον είναι σημαντική, είναι σημαντική για όλους μας, επειδή συμφωνήθηκε ομόφωνα. Αλλά ήταν σημαντικό για μένα ως ένας από τους στόχους που είχα».

Ερωτηθείσα ποια μαθήματα έμαθε κατά τη διαρκεια της 18μηνης αυτής διαδικασίας αναθεώρησης η Λαγκάρντ αποκαλύπτει ότι συγκράτησε δύο:

«Υπάρχουν δύο μαθήματα που αντλώ από αυτήν τη διαδικασία. Το ένα είναι ότι η διαδικασία έχει σημασία (…) Κατά τη γνώμη μου, αυτό ήταν αποφασιστικό να διασφαλίσουμε ότι είχαμε γυρίσει κάθε πέτρα – όπως είχα δεσμευτεί στην αρχή – και ότι ακούστηκαν όλες οι φωνές. Δεύτερον, ακούσαμε τους ανθρώπους, κάτι που δεν νομίζω ότι είχε συμβεί ποτέ πριν. Έτσι, σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε 19 χώρες, και σίγουρα στην ΕΚΤ, πραγματοποιήσαμε αυτό που ονομάσαμε – αντιγράφοντας λίγο την Fed – η ΕΚΤ ακούει».

Για την κ. Λαγκάρντ η μεγαλύτερη ανησυχία της είναι η η κλιματική αλλαγή, και αυτό είναι κάτι που ακούει κάθε φορά που μιλά με τον κόσμο.

«Γιατί δεν κάνετε περισσότερα για την κλιματική αλλαγή; Γιατί χρηματοδοτείτε ορισμένα τμήματα του εταιρικού τομέα που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Παρισιού ή που δεν ενδιαφέρονται για τον πλανήτη;», είναι μερικά από τα ερωτήματα που δέχεται, για τις ανησυχίες που υπάρχουν στον κόσμο. Η δεύτερη ανησυχία είναι το κόστος στέγασης.

Η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε εκτενώς στο νέο της όραμα, που είναι η ανάληψη «πράσινης»δράσης

«Είναι σαφές ότι, από τη σκοπιά της διαχείρισης κινδύνων, πρέπει απλώς να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε, αναλύοντας καλύτερα, συμβουλεύοντας καλύτερα και ενεργώντας σε σχέση με το δικό μας χαρτοφυλάκιο και τα δικά μας κριτήρια επιλεξιμότητας. (…)Το αναλυτικό έργο που κάνουμε πρέπει να συντελέσει στην κλιματική αλλαγή με πολύ βαθύτερο και καλύτερο τρόπο. Οι συμβουλές που δίνουμε, ιδίως μέσω της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ, πρέπει να ενσωματώσουν τις ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή και να ειδοποιήσουν τις τράπεζες με τις οποίες εργαζόμαστε για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Και πρόσφατα κάναμε πολλές δοκιμές για την αλλαγή του κλίματος και ανάλυση σεναρίων χρησιμοποιώντας το σενάριο του Δικτύου για το Πράσινο Χρηματοοικονομικό Σύστημα για να κατανοήσουμε πραγματικά και να βοηθήσουμε τις τράπεζες να κατανοήσουν, πού υπάρχει έκθεση και πόσο συγκεντρωμένη είναι. Και πρέπει να δράσουμε. Ξεκινήσαμε στο χαρτοφυλάκιο μη νομισματικής πολιτικής και θα το επεκτείνουμε».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κυκλική οικονομία
Green |

Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη