Η οικονομία των ΗΠΑ απέχει ακόμα από το σημείο, το οποίο επιθυμεί η Fed, προκειμένου να προχωρήσει σε χαλάρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, τονίζει ο Τζερόμ Πάουελ, προσθέτοντας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα συνεχίσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική «έως ότου ολοκληρωθεί η ανάκαμψη».

Στις παρατηρήσεις του, που θα καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην οποία θα εμφανιστεί να καταθέσει αργότερα, ο Αμερικανός Τραπεζίτης επισημαίνει επίσης, ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ «απέχει ακόμη» από την πρόοδο που επιθυμεί να δει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα πριν περιορίσει την υποστήριξή της στην οικονομία, ενώ ο τρέχων υψηλός πληθωρισμός θα μειωθεί «τους επόμενους μήνες».

«Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά και πιθανότατα θα παραμείνει αυξημένος τους επόμενους μήνες προτού μετριαστεί», δήλωσε ο Πάουελ, επιβεβαιώνοντας την πίστη της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ότι οι τρέχουσες αυξήσεις των τιμών, παρά τις ανησυχίες που επκρατούν, συνδέονται με το άνοιγμα της οικονομίας και θα αποδειχθούν παροδικές.

Εν τω μεταξύ, «υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος» για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας, με το βάρος να επιβαρύνει περισσότερο τους εργαζόμενους με χαμηλότερους μισθούς και τις μεγάλες εθνικές και μειονοτικές ομάδες, τονίζει ο Πάουελ.

Όπως αναφέρει το Reuters, από τις παρατηρήσεις προκύπτει ότι ο Πάουελ διατηρεί τη βασική αφήγηση της Fed ότι μια ταχέως εξελισσόμενη ανάκαμψη θα φέρει εκατομμύρια ανθρώπους πίσω στις θέσεις εργασίας εάν συνεχιστεί, ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει αγκυροβολημένος με την πάροδο του χρόνου γύρω από τον στόχο του 2% της Fed και ότι δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε για αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

Η συνέχιση της αγοράς ομολόγων της Fed και το επιτόκιο που διατηρείται κοντά στο μηδέν «θα διασφαλίσουν ότι η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή υποστήριξη στην οικονομία έως ότου ολοκληρωθεί η ανάκαμψη», δήλωσε ο Πάουελ.

Εν τω μεταξύ σήμερα ανακοινώθηκαν και οι τιμές παραγωγού, οι οποίες αυξήθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο από το αναμενόμενο.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού για την τελική ζήτηση αυξήθηκε κατά 1 ,0% σε μηνιαία βάση τον περασμένο μήνα μετά την άνοδο κατά 0,8% τον Μάιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή