Το θέμα της σταδιακής χαλάρωσης του προγραμμάτος αγοράς ομολόγων τέθηκε επί τάπητος κατά την τελευταία συνεδρίαση της Fed, ωστόσο οι Τραπεζίτες έκριναν ότι είναι ακόμα νωρίς για να προχωρήσουν με τη διαδικασία αυτή.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα Τετάρτη, ορισμένα μέλη ανέφεραν ότι η οικονομική ανάκαμψη προχωρά γρηγορότερα από το αναμενόμενο και συνοδεύεται από μια υπερβολική αύξηση του πληθωρισμού, τονίζοντας ότι και οι δύο αυτές παράμετροι συνηγορούν ότι η Fed πρέπει να βγάλει το πόδι από το γκάζι της στήριξης της οικονομίας.

Ωστόσο, η επικρατούσα νοοτροπία στη συνεδρίαση ήταν ότι δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη και οι αγορές πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένες για τυχόν αλλαγές.

«Στις προσεχείς συναντήσεις, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να συνεχίσουν να αξιολογούν την πρόοδο της οικονομίας ως προς τους στόχους της Fed και να αρχίσουν να συζητούν τα σχέδιά τους για προσαρμογή της αγοράς ομολόγων», ανέφεραν τα πρακτικά. «Επιπλέον, οι συμμετέχοντες επανέλαβαν την πρόθεσή τους να ενημερώσουν πολύ εγκαίρως πρινν ανακοινώσουν τη μείωση του ρυθμού των αγορών ομολόγων».

Στα πρακτικά τονίζεται πάντως, ότι ορισμένοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι οι συνθήκες για το tapering θα εκπληρωθούν κάπως νωρίτερα από ό, είχαν αναμενόταν αρχικά». Πάντως, η πλειοψηφία τόνισε ότι η FOMC «πρέπει να είναι υπομονετική στην αξιολόγηση της προόδου προς τους στόχους της και στην ανακοίνωση αλλαγών στα σχέδιά της για αγορές περιουσιακών στοιχείων».

Στη συνεδρίαση, η επιτροπή κράτησε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια σχεδόν στο μηδέν, αλλά ανέφερε επίσης ότι ενδέχεται να προσαρμόσει την πολιτική στους επόμενους μήνες.

Η ομάδα χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας διατηρεί το επιτόκιο αναφοράς σταθερό σε εύρος μεταξύ 0% και 0,25%. Αυτό ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς.

Η συνάντηση του Ιουνίου σημείωσε μια στροφή στην έως τώρα «άνεση» της κεντρικής τράπεζας αναφορικά με τους κινδύνους του πληθωρισμού.

Μάλιστα δεκατρείς αξιωματούχοι θεώρησαν ότι οι κίνδυνοι πληθωρισμού ενισχύονται έναντι πέντε τον Μάρτιο.

H Fed αγοράζει τουλάχιστον 80 δισ. δολάρια αμερικανικών κρατικών ομολόγων και 40 δισ. δολάρια σε τίτλους με εγγυήσεις υποθήκες. Στις εβδομάδες που ακολούθησαν μετά τη συνεδρίαση της Fed, αρκετοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι είναι καιρός να επεξεργαστούν μια διαδικασία για το πώς αυτές οι αγορές θα μειωθούν και τελικά θα εξαλειφθούν – «tapering».

Τα πρακτικά της συνεδρίασης αναμενόταν ότι θα παρείχαν περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με τη σκέψη των μελών της επιτροπής για το πότε θα μπορούσε να ξεκινήσει η μείωση.
Ωστόσο, το τελικό κείμενο πρόσθεσε λίγα στον δημόσιο διάλογο σχετικά με τον ρυθμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων, υποδηλώνοντας ουσιαστικά ότι οι αξιωματούχοι «μιλούσαν για να μιλάνε για μείωση», επαναλαμβάνοντας απλά αυτό που λέει η αγορά.
Μαζί με τη διατήρηση των επιτοκίων και τη μη ανακοίνωση σημαντικών κινήσεων σχετικά με τη μείωση, τα μέλη της Fed προσάρμοσαν τις προβλέψεις τους για οικονομική ανάπτυξη και πληθωρισμό υψηλότερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή