Την προσέλκυση ξανά μεγάλων επενδυτών πέτυχε η ΔΕΗ και με την τρέχουσα έκδοση του ομολόγου αειφορίας καθώς συγκέντρωσε προσφορές 2,3 δισ. ευρώ.

Η εταιρεία, αν και ζητούσε 350 εκ. ευρώ (6,5 φορές υπερκάλυψη), τελικά λόγω της μεγάλης ζήτησης και των ευνοϊκών όρων χρηματοδότησης άντλησε 500 εκ. ευρώ, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς.

Το επιτόκιο για τη συγκεκριμένη έκδοση διαμορφώθηκε σε 3,375% έναντι αρχικού guidance 3,5 με 3,75% και η συμμετοχή των ξένων επενδυτών (real money investors) ανήλθε στο 70%.

Το ομόλογο έχει ρήτρα μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 57% την περίοδο 2019-2023. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη έκδοση του 5ετούς S-L Bond του Μαρτίου, η ρήτρα μείωσης των εκπομπών CO2 ήταν 40% για την περίοδο 2019-2022.

Ποιοι συμμετείχαν

Στην έκδοση συμμετείχαν όλοι οι μεγάλοι διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει και στην προηγούμενη έκδοση 5ετούς διάρκειας τον Μάρτιο και νέοι μεγάλοι επενδυτές του εξωτερικού, που συμμετέχουν πρώτη φορά σε έκδοση της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ είναι η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που εξέδωσε SUSTAINABILITY LINKED BOND τον περασμένο Μάρτιο και τώρα η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη με δύο εκδόσεις S-L Bonds μέσα στον ίδιο χρόνο.

Επίσης, η ΔΕΗ είναι η τρίτη εταιρεία στην Ελλάδα διαχρονικά, που εκδίδει ομόλογο 7ετίας (είχαν προηγηθεί ο ΟΤΕ και η ΤΙΤΑΝ με αξιολόγηση υψηλότερη από τη ΔΕΗ).

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επενδυτές που έδωσαν εκ νέου την ψήφο εμπιστοσύνης και σε αυτήν την έκδοση είναι οι: Carmignac, Blackrock, Fidelity, Twenty Four AM, Apollo, Butler, Amia, Bluecrest, Pictet, Lazard κλπ. Τοποθετήθηκε επίσης η EBRD.

Οι νέοι επενδυτές

Στους νέους επενδυτές συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων και σύμφωνα πάντα με πηγές της αγοράς οι: Union Investments, Sona Asset Management, Barings, Aperture, Saba Capital και Vontobel.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης