
Σημαντικό άλμα κατέγραψαν οι κενές θέσεις εργασίας, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, στη βρετανική αγορά που μαζί με την ενίσχυση των προσλήψεων επιβεβαιώνουν την ταχεία ανάρρωση της αγοράς εργασίας της χώρας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία, τα κενά στην αγορά εργασίας ανήλθαν σε 862.000 κατά το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, σημειώνοντας μια αύξηση κατά 77.500 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. Στα επίπεδα αυτά ξεπέρασαν τα νούμερα που καταγράφονταν και πριν την πανδημία.
Τη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψαν ο κλάδος της λιανικής και της φιλοξενίας, αντανακλώντας και την αλλαγή των συνθηκών στην αγορά με την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Την ίδια ώρα και ο όγκος των προσλήψεων σημείωσε σημαντική άνοδο. Συγκεκριμένα, οι προσλήψεις εκτινάχθηκαν κατά 356.000 μόνο μέσα στον Ιούνιο, φτάνοντας τα 28,9 εκατ. Και στις προσλήψεις τη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψε ο κλάδος της φιλοξενίας και της εστίασης.
Πάντως, παρά και τη βελτίωση αυτή στα επίπεδα απασχόλησης με αποτέλεσμα ο δείκτης της ανεργίας να υποχωρήσει στο 4,8% μεταξύ Μαρτίου και Μάϊου, από το 5% που ήταν μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου, οι προσλήψεις δεν έχουν «πιάσει» ακόμη τα προ της πανδημίας επίπεδα, με τον αριθμό τους να παραμένει κατά περίπου 200.000 κάτω από τα επίπεδα του 2019.
Όσον αφορά τα επίπεδα των μισθών, το αυξημένο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για νέες προσλήψεις έχουν ωθήσει ανοδικά τις προσφερόμενες αμοιβές, γεγονός που τροφοδοτεί και τις πληθωριστικές πιέσεις. Για το δεύτερο τρίμηνο οι μισθοί –συμπεριλαμβανομένων των μπόνους- αυξήθηκαν κατά 7,3% σε ετήσια βάση. Πάντως, οι αναλυτές δεν ανησυχούν για την αύξηση αυτή θεωρώντας ότι μέχρι τα τέλη της χρονιάς ο ρυθμός αύξησης των μισθών θα… «ξεφουσκώσει» και η εικόνα στην αγορά εργασίας θα σταθεροποιηθεί.


Latest News

Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Αποπληθωριστικές εως τώρα οι πιέσεις των δασμών στην ΕΕ
Το «γεράκι» της ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, δήλωσε ότι συμφωνεί με την Κριστίν Λαγκάρντ ως προς το ότι οι δασμοί ήταν αποπληθωριστικοί έως τώρα στην ΕΕ

Οι δασμοί στα εισαγόμενα φάρμακα θα αυξήσουν τις τιμές τους στις ΗΠΑ κατά 51 δισ. δολ. ετησίως
Οι ΗΠΑ εισήγαγαν το 2023 φαρμακευτικά προϊόντα συνολικής αξίας 203 δισεκατομμυρίων δολαρίων απο την Ευρώπη

Πρώην υπάλληλος της Adidas διεκδικεί 6,2 εκατ. μετά από καταγγελία για ρατσιστική διάκριση
Η πρώην εργαζόμενη ισχυρίζεται ότι το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της Adidas δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά με την καταγγελία της

Δημοσκόπηση Bloomberg: Αυξάνονται οι πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ
Τι προβλέπει δημοσκόπηση του Bloomberg για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ και την πολιτική που ακολουθεί ο αμερικανός πρόεδρος για τους δασμούς

ΔΝΤ για Υποσχάρια Αφρική: Αντοχή στην παγκόσμια αστάθεια με αύξηση εσόδων
Κατά το ΔΝΤ, 11 από τις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο θα βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική

Απογειώθηκαν στα 7,25 δισ. ευρώ τα έσοδα τριμήνου της Safran
Τα ανεβασμένα έσοδα της Safran επηρεάστηκαν απο τις πωλήσεις σε ανταλλακτικά κινητήρων και τις υπηρεσίες

Τραμπ: Εκτελεστικό Διάταγμα για Εξόρυξη Βαθέων Υδάτων από τις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Τραμπ κινείται προς την παράκαμψη του οργάνου του ΟΗΕ που διέπει τον πυθμένα του ωκεανού και την εξόρυξη ορυκτών και μετάλλων σε διεθνή ύδατα

Ο Μιλέι χλευάζει τους οικονομολόγους καθώς το πέσο αψηφά τις προβλέψεις για απότομη πτώση
Το πέσο βρίσκεται πολύ πάνω από το κατώτερο όριο μετά τη μερική διακύμανση, αλλά παραμένει ασταθές

Εθνική Τράπεζα Ελβετίας: Όχι στο bitcoin ως συναλλαγματικό απόθεμα
Τι είπε για το Bitcoin ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας

Τραμπ: Ποια είναι ερώτηση που κάνει συχνά στον Όρμπαν
Ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον καλεί τακτικά για να τον ρωτήσει πότε θα αποχωρήσει η Ουγγαρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.